Missnöjet inom Karlstads energi är ett symptom på ett bredare problem i kommunkoncernen.
Det säger Peter Sörensen, Karlstadpartiet livskvalitet, efter NWT:s granskning av bolaget:
– Det är en svag styrning när det gäller att uppmärksamma den här typen av problem.
Flera oppositionspolitiker reagerar på NWT:s granskning av Karlstads energi.
Larmet inifrån kommunala bolaget: Trakasserier, mobbning och tystnadskulturKommunalrådet Linda Larsson (S) kände sedan tidigare till att det funnits synpunkter på den nya organisationen. Hon har efter publiceringen varit i kontakt med partikamraten Christer Alnebratt, som är förste vice ordförande i Karlstads energi, för att få en tydligare bild av situationen.
– Det är klart att man alltid blir oroad när man ser att det finns konflikter eller oroligheter kring en av våra kommunala verksamheter, säger Linda Larsson.
Karlstadpartiet livskvalitets gruppledare Peter Sörensen säger att han inte är särskilt överraskad av det som framkommit.
– Tyvärr är det här en ledningskultur där man brister i precis det ni har påvisat. Jag upplever att det är en svag styrning när det gäller att uppmärksamma den här typen av problem och sedan ta itu med dem, säger Peter Sörensen.
Kritisk
Han kritiserar också de överenskommelser Karlstads energi gjort med flera medarbetare, som innebär att de köpts ut från sina tjänster i bolaget. Mellan 2019 och 2021 skrevs åtta sådana avtal, till en kostnad av knappt fem miljoner kronor.
– Det tror jag kommunmedborgarna uppfattar som enormt stötande. Det är naturligtvis sådant vi i en offentlig förvaltning som en kommun ska försöka minimera.
Parvane Assadbegli, gruppledare för Vänsterpartiet, tycker att det är märkligt att vd:n Erik Kornfeld säger att han inte känner till missnöjet.
– Då undrar man hur det fungerar egentligen, hur mycket medarbetarna har utrymme att framföra sina åsikter och tankar, säger Parvane Assadbegli.
”Vad är orsaken?”
Även hon reagerar på att personal köpts ut.
– Vad är orsaken till att folk vill sluta? Och vad kostar det? Karlstads energi är ett jättebra bolag, det är jättebra att vi äger 100 procent av bolaget med fjärrvärme och allt, men som arbetsgivare måste man tänka på varför folk vill bli utköpta.
NWT har sökt företrädare för samtliga oppositionspartier i kommunfullmäktige. Abdulwali Alizada (SD) har avböjt att kommentera med motiveringen att partiet inte har representation i Karlstads energis styrelse.
Ordföranden slår tillbaka efter NWT:s granskning: ”Vi gör det väldigt bra”