Hoppa till huvudinnehållet

Arve fångar flugfiskets magi i sitt naturnära måleri

Publicerad:
Arve Andersson ställer ut sitt landskapsmåleri på Galleri Värmland på Herrhagen, Karlstad. Kontrasten mellan stadens bilfyllda asfaltsmiljöer och de rofyllda ögonblick i naturen han målar blir stor och välgörande. ”Jag försöker få fram lugnet och stillheten som finns i naturen.”
Arve Andersson ställer ut sitt landskapsmåleri på Galleri Värmland på Herrhagen, Karlstad. Kontrasten mellan stadens bilfyllda asfaltsmiljöer och de rofyllda ögonblick i naturen han målar blir stor och välgörande. ”Jag försöker få fram lugnet och stillheten som finns i naturen.” Foto: Lena Richardson

Ett varmt intresse för flugfiske sätter spår i Arve Anderssons konst – både i motiv och teknik. Ett material från flugbindningen har smugit sig in och ger en speciell effekt när ljuset faller på.

– Det glimtar till här och var!

Nu tar han in naturen på Galleri Värmland.

”Flashabou” – så heter det blänkande materialet i syntet, som nu tagit sig in i konstvärlden. Arve Andersson använder det både för sin flugbindning och som små, men viktiga inlägg i sin konst.

En flashabou-tråd får förstärka en kontur här och var och gör att det blänker till när man rör sig framför målningen.

– Jag är väldigt intresserad av fiske och har experimenterat lite grann, förklarar han.

Landskap 2.0

Annars är hans inspirationskälla äldre tiders måleri, nordiskt och ryskt, och hans metoder är klassiska. Hans strävan är att göra tidlösa bilder.

Det blänker till i fisken. Arve tar flugbindningens material till hjälp som ett spännande och effektfullt inslag i måleriet.
Det blänker till i fisken. Arve tar flugbindningens material till hjälp som ett spännande och effektfullt inslag i måleriet. Foto: Lena Richardson

– Det ska inte gå att se med en gång att den här är gjord på 90-talet. En bild ska vara lika aktuell om 200 år.

Kanske kan man, föreslår han med ett leende, kalla hans naturnära måleri för ”Landskap 2.0”. Eller landskap noveau, nya landskap.

Då ryms både en blänkande fisk i ett ögonblick av fiskelycka och en stilla stund med utsikt över norsk storslagenhet.

Stillheten lockar

– Jag försöker få fram lugnet och stillheten som finns i naturen. Det är det som präglar den här utställningen. Det är väldigt rogivande att vara i naturen, säger han.

Arve Andersson bor på övre Kronoparken i i Karlstad. Förutom måleriet, naturen och fisket finns ytterligare en passion i hans liv: musiken. Han spelar gitarr i bandet Backbone och då blir det blues, jazz och rock.
Arve Andersson bor på övre Kronoparken i i Karlstad. Förutom måleriet, naturen och fisket finns ytterligare en passion i hans liv: musiken. Han spelar gitarr i bandet Backbone och då blir det blues, jazz och rock. Foto: Lena Richardson

Hans utfärder i naturen inspirerar ofta hans måleri och intrycken blir bilder, utan att det för den sakens skull behöver vara exakta avbildningar av verkliga platser och stunder.

– Det är platser som inte finns i verkligheten, säger han.

Och:

– Det är ingen konkret situation, utan det är mer minnesbilder som blivit motiv. Det kommer av sig självt. Jag kanske startar med en bakgrund och så växer det fram.

Arve Anderssons utställning har vernissage fredagen den 18 februari och pågår till och med 5 mars.
Arve Anderssons utställning har vernissage fredagen den 18 februari och pågår till och med 5 mars. Foto: Lena Richardson

Fiske och konst

Han har fiskat sedan barnsben och målat ungefär lika länge och han tycker det finns beröringspunkter mellan konsten och fisket.

– Det skulle väl vara att när du kommer in djupt i måleriet, känner du det här lugnet som också finns i naturen.

Han är utbildad på Kyrkerud och har läst konstvetenskap i Uppsala, och faktum är att han målat så länge att han inte riktigt minns vad som fick honom att börja och att fastna:

– Det bara flög på mig. Det var konsten som utvalde mig!

En helig ko har vandrat in på galleriet. Arve Andersson målar i akryl och här med inslag av bladguld.
En helig ko har vandrat in på galleriet. Arve Andersson målar i akryl och här med inslag av bladguld. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Djur och naturFiskegalleri värmlandHerrhagenKarlstadKonstKonstnärKronoparkenKyrkeruds FolkhögskolaNöje/KulturUtställningarVärmlands länVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.