Hoppa till huvudinnehållet

Brottslighet slå klorna i landsbygden

Publicerad:
Som ett led i vår satsning på landsbygden presenterades Mattias Karlsson som ny landsbygdspolitisk talesperson, skriver Mattias Karlsson (bilden) och Tobias Andersson.
Som ett led i vår satsning på landsbygden presenterades Mattias Karlsson som ny landsbygdspolitisk talesperson, skriver Mattias Karlsson (bilden) och Tobias Andersson. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att utländska stöldligor kommer till Sverige och utnyttjar bristen av gränskontroll endast för att länsa landsbygden på varor måste anses allvarligare än annars, skriver Mattias Karlsson och Tobias Andersson.

Brottsligheten och otryggheten har tillåtits slå klorna i den svenska landsbygden. Det räcker nu. Som ett led i vår satsning på landsbygden presenterades Mattias Karlsson som ny landsbygdspolitisk talesperson. Tryggheten kommer att vara högt prioriterad.

Stölder, inbrott och kringresande stöldligor är ett av de första problemen vi vill ta krafttag emot. Årligen försvinner saker till ett värde av 2 miljarder kronor, utforslat av utländska stöldligor. Poliserna behöver bli fler men vi måste även hindra de utländska stöldligorna från att ta sig in i Sverige och från att ta sig ut med stöldgodset. Polismyndigheten uppskattar att åtminstone hälften av bostadsinbrotten och att nio av tio stölder av bilar, bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner begås av utländska stöldligor.

Sverigedemokraterna lanserar därför ett paket med åtgärder mot den internationella stöldbrottsligheten. Vi vill bland annat:

1. Satsa på Tullverket, Kustbevakningen och Gränspolisen – Vår budget från i höstas, tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna, innebar en satsning redan under 2022 på 850 miljoner till polisen och 525 miljoner till myndigheter inom rättsområdet, inklusive Tullverket och Kustbevakningen. Sverigedemokraternas vårbudget kommer innehålla ytterligare satsningar.

2. Utöka Tullens befogenheter – Tulltjänstemän ingriper endast i situationer där de stöter på misstänkt brottslighet. Tullen ska ha rätt, och skyldighet, att proaktivt ingripa och motverka brottslighet vid gränsen.

Så skriver du en debattartikel

3. Beväpna tulltjänstemännen – Tulltjänstemän får idag bära vapen endast i undantagsfall. När det brottsbekämpande uppdraget utökas måste även rätten att bära vapen bli tydligare. Särskilt när de i större utsträckning bekämpar den organiserade brottsligheten.

4. Kriminalisera utförsel av stöldgods – I dag kan tullen endast ingripa om man råkar hitta stöldgods i samband med en tullkontroll, genom en kriminalisering får tullen befogenhet att göra kontroller inriktade på att hitta stöldgodset.

5. Inför en straffskärpningsgrund för gränsöverskridande tillgreppsbrottslighet – Att utländska stöldligor kommer till Sverige och utnyttjar bristen av gränskontroll endast för att länsa landsbygden på varor måste anses allvarligare än annars, sådana brott bör bestraffas hårdare.

Trygghet är en medborgerlig rättighet och även de som bor på mindre orter skall åter kunna känna hela Sveriges stöd. Sverigedemokraterna kommer i valrörelsen göra det tydligt att vi är, och förblir, landsbygdens och hela Sveriges främsta företrädare.

Mattias Karlsson (SD)

Landsbygdspolitisk talesperson

Tobias Andersson (SD)

Rättspolitisk talesperson

Artikeltaggar

BrottDebattGränskontrollerKristdemokraternaKustbevakningenLandsbygdMattias KarlssonModeraternaOrganiserad brottslighetPolisenStatsbudgetenStölderStöldgodsStraffSverigedemokraternaTobias AnderssonTrygghetsarbeteTullen