Hoppa till huvudinnehållet

3D-teknik flyttar in på gymnasieskola: Vi behöver väcka inspiration hos eleverna

Publicerad:
Designade och 3D-utskrivna stolar är ett par av många föremål som pryder Circlabs nya lokaler.
Designade och 3D-utskrivna stolar är ett par av många föremål som pryder Circlabs nya lokaler. Foto: Morgan Bäckvall

Sedan 2013 har The Wood Region, känt för bioteknisk 3D-teknik haft sin verksamhet i Sysslebäck. Nu har man flyttat till Stjerneskolan i Torsby och är en resurs i teknikprogrammet. Man passar även på att byta namn till – Circlab.

Under högtidliga former invigdes Circlab, teknikprogrammets ny lokaler vid Ringvägen på Stjerneskolan under torsdagen.

Maria Hollander, Marcus Lech och Dag Nyström vid invigning av Circlab på Stjerneskolan i Torsby.
Maria Hollander, Marcus Lech och Dag Nyström vid invigning av Circlab på Stjerneskolan i Torsby. Foto: Morgan Bäckvall

På plats fanns bland annat representanter från Torsby kommun, Region Värmland, Karlstads universitet, Paper Province, Bioinno och andra som på olika sätt varit involverade i The Wood Region.

Fokus på 3D-teknik

Circlab ska fungera som en innovativ miljö för Stjerneskolans teknikelever, företag, forskare och övriga intresserade. Fokus kommer att ligga på design och 3D-teknik.

Maria Hollander intervjuar Hiie-Mari Uibo, elev på teknikprogrammet.
Maria Hollander intervjuar Hiie-Mari Uibo, elev på teknikprogrammet. Foto: Morgan Bäckvall

Svårigheten har varit att få elever att söka till industriella yrken, vilket förklarades av Dag Nyström (C), barn- och utbildningsnämndens ordförande och gymnasiechefen Marcus Lech.

Hiie-Mari Uibo, Carl Bodén och Robin Zagwijn går på teknikprogrammet.
Hiie-Mari Uibo, Carl Bodén och Robin Zagwijn går på teknikprogrammet. Foto: Annette Lauritzen/Torsby kommun

– Vi behöver väcka inspirationen hos eleverna tidigt. Går man i årskurs nio så kanske man inte alltid tänker på yrkeslivet i framtiden. Med Circlab har vi möjligheten att tidigt visa och inspirera till att det här är ett område som man kan arbeta med. Det ger en oerhörd fördel att kunna konstruera en idé på plats och följa den till färdig produkt, säger Marcus Lech.

Framtidsyrke

– Det här är en strategisk satsning som är i framkant för att möta en kommande branschutveckling inom biokomposit och skoglig bioekonomi. 3D-tekniker är ett framtidsyrke och kommer skapa en unik miljö för kompetens, teknik, innovation och näringsliv för eleverna, säger Thomas Stjerndorff, kommundirektör i Torsby kommun.

Exempel på 3D-utskrifter.
Exempel på 3D-utskrifter. Foto: Morgan Bäckvall

Circlab kommer att som tidigare fungera med medel från Europeiska regionala utvecklingsfonden, Torsby kommun och Region Värmland och fortsätta att vara ett värmländskt 3D-centrum för olika samarbetspartners.

– Att skapa en mötesplats där olika aktörer kan vistas är lättare att få till i Torsby än den var i Sysslebäck. Tanken på den kommersiella delen lever, säger Maria Hollander, processledare på Circlab.

Avfall blir värdefull råvara på kaffefabriken i KarlstadCoronaviruset: Visirhållare 3D-printas i SysslebäckVärmländskt i 3D när människor och maskiner mötsTeknikprogrammet kan återuppstå: “Vi måste profilera oss”

Artikeltaggar

CirclabDag NyströmMarcus LechMaria HollanderPeter JonssonSandra SundbäckSkola och utbildningStjerneskolanSysslebäckThe Wood RegionTorsbyTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.