Experterna som varit och tittat på Bárons sönderblåsta uteservering hade inte mycket hopp att ge.
– Det är ingen grädde på moset, säger vd Aram Oscarsson. Det här behövde vi verkligen inte nu.
Mardröm för restaurangen – uteserveringen blåste sönderHundratals har fått sparken och miljoner har förlorats – här är läget för krogarna i KarlstadTapasrestaurangens uteservering vid Stora torget i Karlstad var bara några år gammal. Den nyaste delen bara 1,5 år, den andra har hängt med ett par år till.
Men stormvindarna i januari gjorde processen kort med den.
– Som det ser ut är det inte mycket som kan räddas, säger vd Aram Oscarsson. Vi har haft experter här som tittat på det. Det är stora balkar som är trasiga.
Han är övertygad om att det kommer att finnas en ny uteservering på plats innan sommaren, men hur mycket det kommer att kosta vet han inte.
– Det är ett pågående ärende med försäkringsbolaget, men det är klart att det kommer att innebära kostnader för oss också.
”Salt i sår”
Ett besked som svider ordentligt i dessa tider.
– Det är salt i öppna sår, säger Aram Oscarsson. Det har varit en tuff tid, med alla restriktioner och snabba förändringar, och är det fortfarande för många krogar och restauranger.
– Jag har försökt vara positiv hela vägen, säger han, men tilliten, den till regering och stat, den är borta.
Det är inte restriktionerna i sig Aram Oscarsson har svårt att tas med.
– Dem har jag väldigt stor respekt för. Är det vad som behövs för att rädda liv, så självklart! Att rädda liv går före allt. Men det är sättet det skötts på som orsakat sådan turbulens.
Det har, menar han, alltför många gånger kommit nya för branschen omvälvande bud om öppettider och stängningar, med alltför kort varsel.
– Det har varit fullständigt omöjligt att göra en verksamhetsplanering, säger han.
Notan blir dryg och kommer att påverka företagen under lång tid. Han har sett sin bransch blöda kompetens, och nu när allt tar fart igen stå utan erfaren personal.
– De erfarna som fått sluta på grund av pandemin och restriktionerna har inte kunnat sitta och vänta tills det är över. De har sökt sig vidare till annat.
Brist på bra personal är inget akut problem för Barón.
– Vi sa från första början att vi skulle göra allt för att behålla våra anställda och det har vi klarat. Har det kostat? Självklart, har det gjort det. Men hur skulle vi kunna göra annat? Alla är handplockade för sin kompetens, och de allra flesta är heltidsanställda. Hur skulle jag kunna få tag på lika bra personer igen när det är över om fem veckor, tre månader, ett år...? Det är de anställda som är bränslet i det hela.
Får vänta på ersättning
En viss kompensation var de ju också lovade i form av statliga bidrag.
– Vi väntar fortfarande på ersättning för permitteringarna för hela 2021.
Kostnaderna räknas i mer än pengar. Aram Oscarsson ser psykisk ohälsa breda ut sig över branschen. Anställda såväl som företagare inom restaurangnäringen har farit illa av oron för ekonomi och framtid.
– Det har varit konkurser, och vi har långt ifrån sett slutet på det här. Många företagare har dragit på sig stora skulder, inte minst skatteskulder, som de har med sig in i 2022.
Nu har Barón öppet som vanligt, och gästerna strömmade till när restriktionerna släppte.
– Men gästerna tappade respekten för oss. Det fanns ingen polis ute på gatan, som såg till att man höll avstånd i krogköerna. Och här inne fick vi gå omkring och säga att så får du inte göra nu, du måste hålla avstånd, och att eftersom ni är tio i det här sällskapet så måste två av er sitta där borta. Gästerna hade inte förståelse för det. De var så trötta på allt det här efter så lång tid.
Konfrontationerna tog på krafterna i ett redan ansträngt läge.
– När beskedet kom, om att restriktionerna skulle tas bort, var det många som bokade bord för större sällskap. Det blev mycket diskussioner om varför ett sällskap på tio personer inte kunde sitta tillsammans på tisdagen. ”Varför får vi inte sitta tillsammans i dag när vi kan göra det i morgon? Vad är det som händer på onsdag? Är pandemin över då?”
Smittspridningen är inte över.
– Jag litar på att vi kan ha öppet som vanligt fram till sommaren. Men vad händer sedan? Tilliten är borta, tyvärr. Det måste finnas bättre verktyg och sätt att hantera detta på.