Hoppa till huvudinnehållet

Miljökrav sinkar försvaret

Publicerad:
Miljötillstånd sinkar Tofta skjutfält. Foto: Tobias Wallström/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

För några dagar sedan kom varningar från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, att den svenska upprustningen sinkas av de utdragna processerna kring att få miljötillstånd. Det har SVT Nyheter berättat om (13/2). Sällan har det väl varit så tydligt att Sverige har en osviklig förmåga att lägga hinder i vägen för sig självt.

I en rapport lyfter FOI fram att utdragna tillståndsprocesser allvarligt äventyrar Försvarsmaktens förmåga att snabbt rusta upp, både med nya och nygamla etableringar och när det gäller övningsverksamheten. Att få miljötillstånd – om man nu får det – kan ta mellan sju till tio år. Det rör sig inte bara om diverse miljöprövningar utan också om bygglov och överklaganden från bland annat boende i närheten.

Att dessa uppgifter kommer när vi är i full färd att försöka återta något av den försvarsförmåga vi hade tidigare, samt särskilt nu när vi genomlider den största säkerhetspolitiska krisen sedan det kalla krigets slut, gör det extra allvarligt. Statsmakten olika grenar är helt klart inte samkörda.

Ett sorgligt exempel som månne har varit något av en "pionjär" i sammanhanget är återetableringen av Gotlands regemente, som invigdes redan 2018 vid Tofta skjutfält. Sedan dess har skjutfältet varit föremål för långdragna miljökonflikter med framför allt gotländska myndigheter. Nu har man ett tillfälligt miljötillstånd, men Försvarsmakten vill till exempel kunna öva också på sommaren. Det har överklagats av såväl Region Gotland som boende. Ärendet har legat på regeringens bord sedan 2019 men på tre år har den inte fått ändan ur stridsvagnen.

De flesta miljötillstånd överklagas och det finns all anledning att se med oro på framtiden om inte något drastiskt görs från regeringen. Försvarsmakten vill ha förtur hos länsstyrelsen och sedan gå direkt till regeringen.

På platser som Kristinehamn, Falun, Östersund och Sollefteå finns det redan aktiva miljötillstånd, vilket borde göra det lättare enligt Herman Magnusson, en av rapportförfattarna på FOI. Problemet är väl om de helt täcker den ny(gamla) verksamhet som verksamhet som skall etableras. I Kristinehamn skall ju till exempel artilleriregementet placeras på Harberget och inte på det gamla regementsområdet. Det borde kräva ett helt nytt miljötillstånd.

Det är ständigt återkommande rapporter om hur miljöprövningar lägger käppar i hjulet för en mängd verksamheter. Minns cementkrisen där Cementa på Gotland fått problem, problem som bara lösts tillfälligt. Eller etablerande av nya gruvor i Norrland. Eller hur skogsbruket hotas av att behöva ta hänsyn till individer av olika arter. Eller hur all vattenkraft i landet riskeras av nya miljöprövningar. Och så vidare. Fler exempel lär komma.

Grundproblemet är att vi har en miljölagstiftning som är överordnad alla andra samhällsintressen. Så kan vi inte ha det. Här måste regeringen och lagstiftaren gå in och skapa en vettig balans.

Artikeltaggar

BygglovCementCementaFalunFOIFörsvaretFörsvarsmaktenGruvaHarbergetKristinehamnLedareMiljöbalkenÖstersundRegeringenSäkerhetspolitikSkogsbrukSollefteåTofta skjutfältVattenkraft