Hoppa till huvudinnehållet

Kevinfallet: Brodern förbannad efter ursäkten: ”Helt hjärndött”

Publicerad:
Robin Dahlén och Christian Karlsson.
Robin Dahlén och Christian Karlsson. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Kommunen ber om ursäkt till bröderna som anklagades för 4-årige Kevins död – men medger inga fel.

Robin Dahlén, ena brodern, är rasande efter beskedet.

I eftermiddag ska han tillsammans med familjen och deras juridiska ombud träffa kommunen.

– De kommer få höra ett och annat!

Strax efter 16-tiden på tisdagen meddelade kommunstyrelsen i Arvika att de anser att socialtjänsten inte gjorde några fel i samband med Kevinfallet.

Det var en slutsats som till en början utskottet i Lärande och stöd kom fram till efter en egen utredning.

Därmed blir det inget skadestånd till bröderna och kommunen erkänner inga fel.

Men samtidigt bad ändå kommunstyrelsen om ursäkt. I pressmeddelandet stod det så här:

”Men, som Kommunstyrelse och representanter för medborgarna i Arvika, ber Kommunstyrelsen bröderna Karlsson och Dahlén om ursäkt för den utsatthet och de upplevelser som hela familjen upplevt och fortfarande upplever”.

Ska träffa kommunen

I eftermiddag kommer bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson tillsammans med familj och deras juridiska ombud Stefan Liliebäck att träffa kommunen med anledning av beslutet.

Advokat Stefan Liliebäck.
Advokat Stefan Liliebäck. Foto: Anton Eriksson

Robin Dahlén köper vare sig kommunens resonemang eller ursäkt.

– De kommer att få höra ett och annat! De kommer att behöva ha bättre förklaringar och bättre svar än de haft tidigare för att jag ska kunna gå därifrån nöjd.

– Efter det första kommunen gick ut med förra veckan (då utskottet hade presskonferens, reds anm) blev det jävligt mycket kaos och hat, inte bara i vår familj utan överallt. Ett jädra pådrag. Det känns därför som ”okej då, vi ber om ursäkt för att vi är tvungna”.

”Helt hjärndött”

Han förstår inte logiken med en ursäkt, om man ändå inte erkänner några fel.

– ”Vi ber om ursäkt, men vi står fast för att vi inte gjort några fel”. Det är helt hjärndött för mig. Om man ber om ursäkt för att man inte gjort fel, vad ber man då om ursäkt för?

Robin Dahlén är också kritisk mot Arvika kommuns förklaring till antalet förhör socialtjänsten skulle deltagit på. En detalj som uppmärksammats efter att kommunen sagt att socialtjänsten bara skulle deltagit på tre.

”Det är helt hjärndött för mig. Om man inte ber om ursäkt för att man inte gjort fel, vad ber man då om ursäkt för?”, säger Robin Dahlén.
”Det är helt hjärndött för mig. Om man inte ber om ursäkt för att man inte gjort fel, vad ber man då om ursäkt för?”, säger Robin Dahlén. Foto: Helena Karlsson

– Under 1998 när vi blev förhörda var det lag på att vi inte fick bli förhörda utan socialen och barnpsykolog. De var tvungna att vara med. Så att gå ut med att säga att ”vi bara var med tre gånger” är som att säga vi gjorde inga fel, fast vi gjorde fel.

Advokaten chockad efter Arvikas besked: ”Vad är det de ber om ursäkt för?”

Kan ta det vidare

Ursäkten är ”skrattretande”, enligt Robin Dahlén.

– Hur kan man ens säga det när ingen ska ha gjort fel. Det är helt oförståeligt. Det är inget argument, utan gör mer bara mig förbannad.

Huruvida bröderna kommer ta vidare frågan till domstol är ännu inte bestämt.

– Inget är bestämt när och hur i så fall. Men det pratas om det.

Samtidigt väntar bröderna på fler besked. En begäran om ersättning ex gratia (av nåd) lämnades in till regeringen i juli 2021.

– Vad jag har hört rykten om kan vi ha fått svar innan sommaren, eller under.

Läs mer:

Advokaten chockad efter Arvikas besked: ”Vad är det de ber om ursäkt för?”Kommunstyrelsen ber om ursäkt till bröderna – men medger inga felKevinfallet: Advokaten rasar mot Arvika: ”Uppgiften som sådan är helt oriktig”

Artikeltaggar

Arvika kommunArvika kommunKevinfalletKommunstyrelsenRobin DahlénSamhälleStefan Liliebäck

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.