Investeringsstöd bygger bostäder

Publicerad:
En stor del av lägenheterna har byggts utanför storstadsområdena. Byggnation som i de flesta fall inte blivit av om stödet inte fanns, skriver Ola Möller med flera. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

För landsbygden, för boende i lägenheter av olika slag och för klimatet är de högerkonservativas bostadspolitik ett direkt slag i ansiktet, skriver Ola Möller med flera.

Svensk bostadsproduktion når rekordnivåer. En stor del av det som byggs är hyresrätter med investeringsstöd. Regeringen har genom stödet möjliggjort för en hög produktion av hyresrätter med lägre hyror och hållbart byggande. Runt 50 000 lägenheter har beviljats stödet runt om i hela landet. En stor del av lägenheterna har byggts utanför storstadsområdena. Byggnation som i de flesta fall inte blivit av om stödet inte fanns.

Skälet att stödet behövs på landsbygden är att redovisningsreglerna K3 i princip omöjliggör byggnation om inte marknadsvärdet av huset är högre än produktionskostnaden. På svagare bostadsmarknader är det svårt att göra värderingar och dessa blir ofta låga. Genom investeringsstödet sänks hyrorna och därmed marknadsvärdet. Det leder till att det går att bygga. Om detta kan kommunalråd i hela landet oaktad partifärg vittna om.

Därför är det ett stort svek mot landsbygden i Sverige att Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna avskaffar investeringsstödet i sitt budgetalternativ. På många områden är det fortfarande Socialdemokraternas grundbudget som gäller. Att a-kassan och sjukförsäkringen förbättras, att trygghetspensionen införs och att bostadstillägget för pensionärer höjs är Socialdemokraternas förtjänst.

Så skriver du en debattartikel

Men på bostadspolitikens område var de högerkonservativa snabba med att avskaffa i princip alla ekonomiska stöd. Inte bara investeringsstödet försvann. Även energieffektiviseringsstödet, det så kallade renoveringsstödet, plockades bort. Ett stöd som skulle gå till att hålla nere hyrorna för hyresgäster och avgifterna för bostadsrättsinnehavare samtidigt som klimatsmarta renoveringar kunde komma till stånd.

För landsbygden, för boende i lägenheter av olika slag och för klimatet är de högerkonservativas bostadspolitik ett direkt slag i ansiktet. Färre bostäder, högre hyror och avgifter samt en lägre takt i klimatomställningen är den direkta konsekvensen. Vi beklagar givetvis detta.

Vi menar att bostaden är en rättighet i enlighet med grundlagens skrivningar om att det offentliga ska trygga rätten till bostad. Därmed är bostadspolitiken en viktig del av den generella välfärdspolitiken. Som sådan måste vi gemensamt ta ansvar för den och finansiera delar av den tillsammans.

Alternativet är den linje de högerkonservativa driver där var och en ska sköta sitt och vårt samhälle bryts sönder. För oss är det aldrig ett alternativ. Vi tänker vända på varje sten för att bryta segregationen och för att få hela landet att växa tillsammans. I det är bostadspolitiken helt avgörande.

Ola Möller (S)

Riksdagsledamot

Lars Mejern Larsson (S)

Riksdagsledamot

Gunilla Svantorp (S)

Riksdagsledamot

Mikael Dahlqvist (S)

Riksdagsledamot

Artikeltaggar

BostadsmarknadBostadspolitikDebattFlerfamiljshusGunilla SvantorpHyresrätterKristdemokraternaLandsbygdLars Mejern LarssonMikael DahlqvistModeraternaSocialdemokraternaSverigedemokraterna

Läs vidare