Hoppa till huvudinnehållet

Berusade lastbilsföraren döms till fängelse för dödsolyckan

Publicerad:
Den 50-årige lastbilsföraren hade två promille alkohol i blodet när han kraschade.
Den 50-årige lastbilsföraren hade två promille alkohol i blodet när han kraschade. Foto: Tommy Pedersen/Polisen

Han körde ihjäl Mikael Jensen, 56, i den svåra olyckan på E45 i Valnäsbacken.

Nu döms den 50-årige lastbilsföraren till fängelse i fyra år och sex månader.

”Det är ren tur att inte fler personer har skadats i anledning av XX körning”, skriver tingsrätten i domen.

Det är drygt två månader sedan den 50-årige lastbilschauffören parkerade utanför Nordic Paper i Säffle och beslutade sig för att fira sin 50-årsdag.

Han stekte upp kött och fisk i lastbilshyttens förarhytt och drack en halv flaska vodka till maten.

Därefter satte han sig bakom ratten och körde ut på E45 mot Karlstad i fel färdriktning.

Dödskollision

Makarna Jonas och Ulrika Schützer rammades av den stora lastbilen när de befann sig på bron över Byälven.

Makarna Jonas och Ulrika Schützer försökte stoppa den berusade lastbilsföraren.
Makarna Jonas och Ulrika Schützer försökte stoppa den berusade lastbilsföraren. Foto: Helena Karlsson

– Jag trodde att jag skulle dö där, sa Ulrika Schützer tidigare till NWT.

De larmade polisen och följde sedan efter lastbilen för att försöka stoppa den.

Men drygt tio minuter senare ökade lastbilschauffören farten till 90 kilometer i timmen på 70-vägen, vinglade över i motsatt körbana vid Valnäsbacken utanför Grums och frontalkolliderade med Mikael Jensen, 56, och hans 19-åriga dotter Linnea som var på väg hem till Säffle.

Minns inte olyckan

Den våldsamma kraschen gjorde att lastbilen välte ned i diket och släpet – lastat med 30 ton pappersbalar – la sig över personbilen Mikael och Linnea färdades i.

Mikael Jensen, 56, från Säffle avled i olyckan på E45 i Valnäsbacken.
Mikael Jensen, 56, från Säffle avled i olyckan på E45 i Valnäsbacken. Foto: Privat

Mikael dog omedelbart och Linnea fick svåra skador i ryggen.

Samtidigt greps den 50-årige chauffören misstänkt för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada, grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik och grov smitning från trafikolycksplats.

Han har hela tiden uppgett att han inte har något minne av olyckan och att han därför inte kan vare sig erkänna eller förneka brott.

Fängelse

Men på onsdagen dömdes han till fyra år och sex månaders fängelse efter att Värmlands tingsrätt funnit honom skyldig till samtliga åtalspunkter. Det innebär att tingsrätten gått helt på åklagare Per Svenssons linje, som yrkade på det straff chauffören nu dömts till.

”Det har inte framkommit något som tyder på att det kan finnas någon annan förklaring till trafikolyckorna än XX kraftiga berusning, grovt vårdslösa körning och grova oaktsamhet”, skriver domstolen.

Maxstraffet för brottet grovt vållande till annans död, som är det allvarligaste av de brotten lastbilsföraren döms för, är fängelse i sex år.

Tingsrätten anser att de brott lastbilsföraren döms för når upp till ett straffvärde på fem års fängelse, men eftersom domen innebär att han kommer förlora sitt arbete väljer domstolen att döma honom till fyra år och sex månaders fängelse.

Mikael, 56, dog i svåra olyckan: ”Han var otroligt omtänksam”Berusade lastbilschauffören vägrade ge familjen svar om dödsolyckan

Artikeltaggar

Brott & blåljusDödsolyckan i Grumsgrovt vållande till annans dödGrovt vållande till kroppsskadaGrumsRattfylleriSmitningVårdslöshet i trafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.