Se upp, fjällturister – för Uffes POTIS-bil: ”Den är mitt farthinder”

Publicerad:
Den gamla bilen har blivit Uffe Tjelums ”farthinder” och den funkar, säger han. Foto: Morgan Bäckvall

Till helgen tar Skåne sportlov och en intensiv ström av norrgående fjälltrafik väntar. Och västsvenskarna återvänder hem söderut.

I Överbyn längs E16/E45 får de se upp för dansken Uffe Tjelum. Han har ställt upp sin POTIS-bil, inte olik de bilar som polisen använde förr.

– Bilarna sänker farten när de får se bilen, helt klart. De hinner nog inte se att den inte är riktig, säger han.

I Överbyn längs E45 inte långt från infarten till Hovfjällets skidanläggning är det alltid hastighetskontroll. Eller?

Nej, det är Uffe Tjelums gamla Saab 9-5 som får tjäna som substitut för polisens verkliga dito.

Den har visat sig ha effekt. För på håll ser den ut som en polisbil.

Uffe Tjelum köpte färg i den lokala Torsbybutiken och målade om sin gamla Saab.
Uffe Tjelum köpte färg i den lokala Torsbybutiken och målade om sin gamla Saab. Foto: Morgan Bäckvall

– Som du ser står det POTIS, men bilen är målad som en gammal polisbil. Det kom polis i civilbil hit en gång och hade lite funderingar, men nu har bilen stått här ett par år, säger Uffe Tjelum.

– Trafiken kör alldeles för fort förbi här. Det är hastighetsbegränsning till 60 kilometer i timmen, men det borde vara 50.

Det var när han och frun Randi köpte gamla Fjällbackens förskola i Överbyn som de försökte göra något åt trafiken. De kommer från Danmark och har bott i Värmland i bortåt 35 år, bland annat i Klässbol och Koppom.

Den gamla förskolan tjänade som asylboende innan paret köpte fastigheten på 700 kvadratmeter.

Hittade lämplig färg

– Bilen är mitt ”farthinder”. Den får trafiken att sänka hastigheten. Jag funderade länge på vad jag skulle göra åt fortkörning. Bland annat hade jag tänkte jag att en älg kunde vara en idé, men då hade jag Saab:en som gjort sitt.

Uffe och Randi Tjelum bor med hunden Stina i gamla skolan i Överbyn.
Uffe och Randi Tjelum bor med hunden Stina i gamla skolan i Överbyn. Foto: Morgan Bäckvall

Sagt och gjort. I en lokal butik hittade han lämplig färg och han började att lackera om bilen. Den har alltså inte varit polisbil tidigare.

Att trafiken framför allt vintertid är besvärlig kan Uffe Tjelum intyga.

– När det är som värst går det inte att göra vänstersväng för att ta sig till macken som ligger här intill. Då måste vi ta höger och försöka vända vid infarten till Hovfjället.

Nästa vecka börjar bland annat Skåne sitt sportlov. Västsverige har den här veckan och väntas komma längs E45 i södergående riktning.

Men nu får fjällturisterna se upp för dansken Uffe Tjelum. Han har nämligen ett annat äss i rockärmen. Uffe Tjelum har funderingar om att ställa sig vid vägkanten och rikta en – borrskruvdragare.

– Då tror de att det är polisens laser.

Artikeltaggar

PolisenTorsby kommunTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare