Hoppa till huvudinnehållet

Gröna avdraget – solklar succé, bättre än elprisstöd

Publicerad:
Tack vare det gröna avdraget har nära 63 000 småhusägare vågat ta klivet och under 2021 investerat över fyra miljarder i grön teknik, det vill säga solceller, laddare och batterier, skriver Anna Werner.
Tack vare det gröna avdraget har nära 63 000 småhusägare vågat ta klivet och under 2021 investerat över fyra miljarder i grön teknik, det vill säga solceller, laddare och batterier, skriver Anna Werner. Foto: Björn Lindgren/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Regeringen bör skyndsamt bejaka svenska folkets uppenbara engagemang för klimatomställningen och budgetera en miljard för det gröna avdraget, skriver Anna Werner.

Efter det första året med grönt avdrag står facit klart. Avdraget boostar svensk ekonomi, precis när det behövs som mest under den utdragna pandemin. Tack vare det gröna avdraget har nära 63 000 småhusägare vågat ta klivet och under 2021 investerat över fyra miljarder i grön teknik, det vill säga solceller, laddare och batterier.

Nu måste regeringen skicka en tydlig signal till övriga småhusägare om att avdraget blir kvar och att den energiomställning som avdraget satt igång ska fortsätta. Detta görs enklast genom att budgetera ytterligare 800 miljoner för avdraget för 2022. Då blir posten i statens budget totalt en miljard kronor, vilket överensstämmer med utfallet 2021. Dessutom måste regeringen uppmuntra alla som bor i lägenhet att också delta i energiomställningen.

Nu har småhusägarna visat att de är villiga att investera stora egna belopp för att bli mindre beroende av elpriset. För detta har de erhållit 961 miljoner kronor i grönt avdrag. Det motsvarar ett genomsnittligt grönt avdrag på 24 procent av den investerade miljarden. (Det gröna avdraget är antingen 14,55 procent (solceller) eller 47,5 procent (laddstolpar och batterier) av investeringen vid installation av grön teknik.) Om småhusägarna hade nyttjat det vanliga Rot-avdraget istället hade de erhållit nio procent i avdrag, vilket motsvarar 361 miljoner kronor.

Så skriver du en debattartikel

Om vi bortser från att vissa småhusägare använt både grönt avdrag och Rot under 2021, vilket hör till ovanligheterna, kan det gröna avdraget sägas ha belastat statsbudgeten med differensen, det vill säga 600 miljoner kronor förra året. Det är mindre än en tiondel av det elprisstöd som regeringen betalar ut för tre månader vintern 2021-2022 till samma väljargrupp. Skillnaden är att det gröna avdraget ger en nödvändig och ordentlig skjuts till den gröna omställningen.

Medan elprisstödet lindrar ekonomiska svårigheter för den som köper stora mängder el, hjälper det gröna avdraget den som varaktigt vill minska sitt behov av köpt el genom att installera solceller och batterier hemma. Alla de tre gröna teknikslag som omfattas av avdraget behövs när fordon och delar av industrin ställs om från fossila bränslen till eldrift. Elektrifieringen gör att elen blir dyrare och det är, som vi har sett de senaste veckorna, ett stort problem för småhusägarna som tenderar att konsumera mycket el.

En investering i solceller gör också skillnad på makronivå. Den bidrar till med att diversifiera Sveriges elproduktion. En omfattande satsning på solceller gör också landet mindre sårbart då vi får många små produktionsanläggningar istället för ett fåtal stora kraftanläggningar.

Extra roligt är det att nära 4 000 småhusägare under 2021 valde att använda det gröna avdraget till både solceller och laddstolpe. De kommer alltså ha sol i tanken och därmed bli ännu mindre elpriskänsliga. Ytterligare 124 personer installerade såväl solceller och laddstolpe, som batteri för att kunna använda solelen även när solen inte lyser. Dessa föregångare är nu det som vi alla måste bli; ”prosumenter” som både producerar och konsumerar el.

Regeringen bör skyndsamt bejaka svenska folkets uppenbara engagemang för klimatomställningen och budgetera en miljard för det gröna avdraget. Avdraget måste också utvidgas så att det även kan användas vid installation av solfångare, en teknik som används för att värma vatten. Även de 2,3 miljoner hushåll som bor i flerbostadshus måste uppmuntras till aktivt deltagande i energiomställningen. Enklast vore om de fick kvitta sin andel av elproduktionen från en samägd solpark mot sin egen elkonsumtion, förutsatt att elen produceras och konsumeras samma timme.

Anna Werner

Vd, Svensk Solenergi

Artikeltaggar

DebattElElfordonElpriserFastigheterFlerfamiljshusRotSolenergiSvensk Solenergi