Hoppa till huvudinnehållet

Värmlands äldsta bokförlag lägger ner: ”Lite vemodigt”

Publicerad:
Torleif Styffe sätter punkt för sitt bokförlag efter 35 år, men tänker inte ägna sig åt enbart stillsamt pensionärsliv. Han driver också en podd, är med i en musikgrupp och har planer för digitala artiklar.
Torleif Styffe sätter punkt för sitt bokförlag efter 35 år, men tänker inte ägna sig åt enbart stillsamt pensionärsliv. Han driver också en podd, är med i en musikgrupp och har planer för digitala artiklar. Foto: Aron Eriksson

Efter 35 års verksamhet och minst lika många utgivningar, läggs Värmlands äldsta bokförlag ner.

– Någon gång ska det väl ta slut. Lite vemodigt är det väl, men jag har fått jobba precis med de projekt jag haft lust med.

Förlagsägaren Torleif Styffe är på promenad i snön när NWT ringer. Han är hemma i Ransby, som han blivit något av en ambassadör för. Hans kärlek till den vackra hembygden är så stor att bergen där till och med fått ge namn åt hans bokförlag. ”Montana” i Montana bokförlag har alltså ingenting med USA att göra.

– Många tror det, men det är ett latinskt ord för bergstrakter. Jag satt och bläddrade i en latinskt ordbok för att få till ett häftigt namn, berättar han.

Långt över 30 utgivningar

Det var 1987 och han startade förlaget för att kunna ge ut sina egna böcker.

– När jag startade fanns det inget bokförlag i hela Värmland, konstigt nog. Sedan har det vuxit upp fler.

Under de 35 åren med förlaget har han gett ut ett stort antal böcker om lokalhistoria, men också diktsamlingar och därtill en hel del kassetter och skivor med dikter och visor. Totalt hann det bli 35–40 utgåvor, räknar han ut.

Roligast tycker han det varit med musiken och dikterna.

– Men som det är nu, är det ju helt annan musik som gäller. Mer hiphop och rap, långt från visor och det som jag håller på med! säger han.

Pandemin tog knäcken

Torleif Styffes bokförlag har, tills nu, varit Värmlands äldsta nu levande bokförlag.

Men nu är det slut. Montana förlag finns inte mer.

– Jag har resonerat förut om det, och i och med att det var dåligt med lönsamheten de två sista åren var det läge nu.

Så det var pandemin som tog knäcken på det hela?

– Ja, det var det väl egentligen, det var i alla fall en bidragande orsak. Det har varit mer jobb än det gav till slut, och sen var det ju extremt när pandemin kom, säger Torleif Styffe.

Sista boken från Montana bokförlag blev en bok med limerickar, som han knappt kunde marknadsföra alls, eftersom den hamnade mitt i pandemin, då alla större lanseringsevenemang omöjliggjordes.

”Lite vemodigt”

På det stora hela är han ändå nöjd med åren som förlagsägare.

 • Stig Torstensson fotograferar fotografen medan Torleif Styffe leende tittar på. En bild från Bokmässan. Okänt år.
  Stig Torstensson fotograferar fotografen medan Torleif Styffe leende tittar på. En bild från Bokmässan. Okänt år. Foto: "Rolf Matthies"
 • ”Lat poet” hetter Torleif Styffes första bok, som kom ut 1988. Med facit i hand har han varit allt annat än lat.
  ”Lat poet” hetter Torleif Styffes första bok, som kom ut 1988. Med facit i hand har han varit allt annat än lat. Foto: Aron Eriksson
 • Mycket av Torleif Styffes liv och många av hans dikter kretsar kring Gammelvägen i Ransby där han är född, uppväxt och bosatt
  Mycket av Torleif Styffes liv och många av hans dikter kretsar kring Gammelvägen i Ransby där han är född, uppväxt och bosatt Foto: Aron Eriksson
 • Torleif Styffe är stolt över det största projektet han varit med i. Dalbyordboken tog sju år att göra och kostade flera miljoner kronor, och fick EU-bidrag.
  Torleif Styffe är stolt över det största projektet han varit med i. Dalbyordboken tog sju år att göra och kostade flera miljoner kronor, och fick EU-bidrag. Foto: Maria Ivansson
 • Året är okänt, men bildtexten i fotoarkivet berättar om ”Torleif Styffe, lärare, författare, Sysslebäck.”
  Året är okänt, men bildtexten i fotoarkivet berättar om ”Torleif Styffe, lärare, författare, Sysslebäck.”
 • Torleif Styffe har gett ut 35-40 böcker och musikproduktioner genom sina 35 år som bokförlagsägare.
  Torleif Styffe har gett ut 35-40 böcker och musikproduktioner genom sina 35 år som bokförlagsägare.
 • Montana betyder berg och logotypen har ett berg i sig: ”Det är utsikten från Ransby där jag bor”, säger han. Och den utsikten, den rår ingen pandemi i världen på.
  Montana betyder berg och logotypen har ett berg i sig: ”Det är utsikten från Ransby där jag bor”, säger han. Och den utsikten, den rår ingen pandemi i världen på.

– Det har varit väldigt positivt. Det är inga stora förtjänster, men jag har fått arbeta med det jag tyckt om. Lite vemodigt är det väl att något som man hållit på med så länge tar slut, men jag har fått jobba precis med de projekt jag haft lust med och jag har fått mycket uppskattning och det betyder egentligen mer än pengar.

Han konstaterar också att han snart fyller 73, så beslutet togs också lite med ålderns rätt.

– Jag får sovra lite med vad jag jobbar med nu, säger han.

Vad ska du göra nu då, istället för att jobba med förlaget?

– Jag har inte lagt mig på rygg alldeles, lovar han. Jag fortsätter väl så länge jag kan med krönikor i NWT och sen har jag ju musiken, jag är med i en grupp med några som sjunger och jag läser dikter med dem och vi har lite planer. Jag har annan en idé också; jag har gett ut artiklar i bokform förut, men nu har jag en fundering på att få till något sådant digitalt.

Och podden du gör?

– Jo, den fortsätter jag med. Jag har 600 artiklar som jag tänkt att läsa in och lägga ut och jag har gjort 300 nu. Så det finns jobb! säger han.

Torleif Styffe har skrivit både lokalhistoria och poesi genom åren. Hans Montana förlag är Värmlands äldsta bokförlag - tills nu, för nu avslutar han förlagsverksamheten.
Torleif Styffe har skrivit både lokalhistoria och poesi genom åren. Hans Montana förlag är Värmlands äldsta bokförlag - tills nu, för nu avslutar han förlagsverksamheten. Foto: Aron Eriksson

Artikeltaggar

FöretagandeFörfattareLitteraturNäringslivNöje/KulturRansbySysslebäckTorleif StyffeTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.