Trefaldig ökning av skjutvapen vid gränsen – så många beslag gjorde tullen 2021

Publicerad:
Tullen gjorde färre tillslag 2021 än 2020.

Tullverket gjorde färre slag 2021 jämfört med 2020, däremot ökade smugglingen inom vissa områden.

Främst var det vapen och explosiva varor som ökade vid de värmländska tullstationerna.

Pandemin har påverkat verksamheten i de värmländska tullstationerna mot norska gränsen. Nu kan Tullverket presentera statistik över tillslag vid stationerna.

I faktiska tal minskade antalet beslag under 2021. 2020 gjordes 69 beslag, förra året landade det på 65.

Främst är det det privata resandet som påverkats av pandemin, godstrafiken har varit omfattande som en del i den ökade e-handeln, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– Under 2021 har vi därför ökat kontrollerna ytterligare i lastbilstrafiken och gjort flera riktigt stora narkotikabeslag. Vi är medvetna om att vi långt ifrån stoppar allt. Samtidigt är varje beslagtaget kilo ett kilo mindre i händerna på de kriminella gäng som livnär sig på narkotika och sprider osäkerhet och våld i samhället, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson i pressmeddelandet.

Tre gånger så många vapen

Överlag har det mesta minskat i mängd sett till tillslagen. Ett exempel på det är cigaretter, 2020 la tullen beslag på 128 360 vid gränsstationerna mot Norge. 2021 gjordes ett tillslag på 5 600 cigaretter.

Där följer de värmländska stationerna snittet i riket, däremot går de emot trenden på andra håll.

Medan det nationellt beslagtogs drygt 30 procent färre skarpa skjutvapen 2021 jämfört med 2020 ökade beslagen i Värmland från tre till nio. Även när det kommer till explosiva varor gick det upp. Precis som året innan gjordes ett beslag, 2021 togs nio explosiva varor, jämfört med fyra året innan.

Narkotikan minskar

Nationellt rapporterade Tullverket en ökning inom kokain och amfetamin, 21 respektive 53 procent. I Värmland gjordes elva beslag där de två narkotikatyperna beslagtogs, tre färre än fjolåret, och betydligt mindre i mängd.

2020 gjordes ett större beslag av kokain på 13 kilo, 2021 gjordes fem med totalt 0,04 kilo. Amfetaminbeslagen minskade, men ökade i mängd. 2020 gjordes 13 beslag totalt 0,02 kilo – 2021 var motsvarande siffror 6 och 0,13 kilo.

Tullbeslag av vapen. Genrebild.
Tullbeslag av vapen. Genrebild. Foto: Christine Olsson/TT

Artikeltaggar

Brott & blåljusTullenVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare