Hoppa till huvudinnehållet

Linn Persson: ”Det var så himla nära”

Publicerad:
Linn Persson gick i mål på femte plats i OS-jaktstarten. Det är värmländskans bästa individuella placering på ett mästerskap.
Linn Persson gick i mål på femte plats i OS-jaktstarten. Det är värmländskans bästa individuella placering på ett mästerskap. Foto: Kirsty Wigglesworth

Femteplatsen i OS-jaktstarten är hennes bästa placering på ett mästerskap.

Men samtidigt var Linn Persson ett ynka missat skott från toppchans på en individuell olympisk medalj.

– Jag är jättenöjd med min placering och även prestationen. Men, hade jag skjutit fullt i sista stående så hade ju chansen funnits, säger värmländskan.

15, 12 och 5. Det är Linn Perssons resultat i Peking-OS, så här långt.

Värmländskan blev 15:e åkare på distansloppet, tolva på sprinten och på söndagens jaktstart slutade det med en femteplats.

Det är nu dagen efter Perssons bästa individuella placering i ett mästerskap. I världscupen har 27-åringen från Torsby varit på tredje plats som bäst.

– I mästerskap är det mitt bästa individuella resultat i karriären ja. Än så länge, tillägger Linn Persson.

Så hur känner du kring den där femteplatsen i jaktstarten?

– Jag är jättenöjd med min placering och även prestationen. Men, hade jag skjutit fullt i sista stående så hade ju chansen funnits… Det är häftigt att jag fick vara med om det, att jag fick stå där och ha chansen. Den här gången lyckades det inte, men det var så nära, säger Persson och skrattar:

– Det var så himla nära, och det var häftigt att känna att jag hade den möjligheten. Det gäller att ta chansen när den kommer.

Chansen Linn Persson pratar om handlar såklart om hur nära hon faktiskt var en individuell OS-medalj i jaktstarten i Zhangjiakou, Kina. En enda bom mindre i det fjärde och sista skyttet så hade Persson haft en utomordentligt fin chans på pallen.

– Man vet aldrig om det hade gått. Men det brukar underlätta att skjuta fullt i sista skyttet.

Sveriges Linn Persson, 27, från SK Bore.
Sveriges Linn Persson, 27, från SK Bore. Foto: Pontus Lundahl/TT

Hur är det att komma in till sista skyttet och veta vad som står på spel?

– Det är klart att man vet om det. Men samtidigt har man så fullt upp med att åka snabbt och ta sig in på skjutvallen så man hinner inte tänka så mycket på det. Men det är klart att jag visste om att jag hade ett bra läge. Men det är så mycket annat man ska fokusera på som att få i magasinet rätt i geväret och så vidare, säger Linn Persson och fortsätter:

– Jag visste att jag åkte in och skulle skjuta om det, men jag hann inte bli nervös. Jag blir inte så nervös när jag kör för det är som sagt så fullt upp med att åka skidor tillräckligt snabbt. Det är nästan mer nervkittlande att stå vid sidan av än att skjuta själv. Självklart kan det hända att tankarna kommer när man står på skjutvallen. Men det är ändå mer undantag än regel.

”Finns goda chanser”

På skidskyttedamernas OS-program återstår nu stafett på onsdag och masstart på lördag. Linn Persson har en startplats till masstarten, och även om Sveriges laguppställning till stafetten i skrivande stund inte är presenterad så talar väldigt mycket för att Persson blir uttagen.

Hur ser du på Sveriges chanser i damstafetten?

– Oavsett vilken laguppställning vi har så kommer det finnas goda chanser. Vi är ett väldigt starkt lag. Men sedan ska jobbet göras, det är en sak att ha ett bra lag på pappret. Men det är klart att vi kan vara med och slåss om det.

Elvira Öberg silverjublar efter jaktstarten tillsammans med coachen Jean-Marc Chabloz och lagkompisarna Hanna Öberg, Anna Magnusson och Linn Persson (längst till höger) samt övriga i Sveriges team.
Elvira Öberg silverjublar efter jaktstarten tillsammans med coachen Jean-Marc Chabloz och lagkompisarna Hanna Öberg, Anna Magnusson och Linn Persson (längst till höger) samt övriga i Sveriges team. Foto: Pontus Lundahl/TT

Artikeltaggar

Linn PerssonSK BoreSkidskytte

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.