Inte ens skolan är fri från brott

Ledare
PUBLICERAD:
Rån på anrika Rudbeckianska gymnasiet i Västerås.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Två personer beväpnade med kniv rånade under förra måndagen en skolklass. Under pågående lektion tog de sig in i klassrummet och tvingade under knivhot till sig elevernas datorer. Brottsligheten har passerat ännu en gräns.

Tack och lov skadades ingen av eleverna men skolans rektor säger till Aftonbladet (7/2) att flera ändå är ”ledsna, upprörda och chockade”. Och det med all rätt. Att rånarnas våldspotential inte bara var ett tomt hot bevisades då de lämnade skolan. Under ett försök att komma över en flyktbil misshandlade de en man som ingrep för att stoppa flykten. Han skadades så pass att det krävde vård från ambulanspersonal.

Många föräldrar oroar sig över att något skall hända barnen på väg till skolan. Nu behöver de också oroa sig för att barnen skall bli utsatta för brott även när de är framme. Rånet mot en hel skolklass är det senaste steget i den eskalerande brottslighet som riktas mot barn och ungdomar. Det faller i en annan kategori än tidigare skolattacker, som vanligen kan kopplas till psykiska problem hos gärningsmännen.

Symboliskt nog skedde rånet på det anrika Rudbeckianska gymnasiet i Västerås. Skolan var Sveriges först gymnasium och grundades år 1623 av Johannes Rudbeckius, far till universalgeniet Olof Rudbeck den äldre. Bland skolans många framstående elever finns exempelvis Richard Dybeck som författade den svenska nationalsången.

Än i dag betonar Rudbeckianska gymnasiet detta arv. Skolan lyfter även fram ett särskilt studiefokus hos eleverna, att undervisning sker av engagerade och kunniga lärare, samt att eleverna får egna bärbara datorer.

En sådan skola kan alltså vara ett frestande mål för kriminella. Välstånd håller växande grad på att bli något man inte vill skylta med, av rädsla för att bli en måltavla. På senare tid har det exempelvis uppmärksammats att den mängd av personlig information om bland annat inkomst som finns tillgänglig digitalt hjälper brottslingar att välja ut enkla offer.

Problemet är inte helt nytt, många lantbrukare har sedan länge haft för vana att skriva arbetsfordon på familjemedlemmar boende i staden. Men det håller på att bli värre. Mot slutet av 2021 rapporterades om rånförsök i hemmet mot tv- och näringslivsprofiler. Villaägarnas riksförbund krävde nyligen i en debattartikel (Expressen 5/2) att lagen ändras så att människor kan ta bort sina egna personuppgifter ur öppna databaser.

De grovt kriminella utmanar ständigt gränserna för hur, var och när brott kan begås. Tyvärr har vanliga människor inte mycket att sätta emot. Därför kan rån begås mot en skolklass mitt på ljusan dag. Om vi inte vill gå mot ett grindsamhälle måste brotten bekämpas. Högre straff, fler poliser och bättre utredningsverktyg. Annars kan oro för rån bli alla skolbarns vardag.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.