Ifrågasatt advokat polisanmäldes för bedrägeri i Värmland

Publicerad:
Advokaten polisanmäldes för bedrägeri i Värmland i samband med en rättegång 2020. Foto: Helena Karlsson

Han är en av de mest populära advokaterna bland unga kriminella i Karlstad.

Samtidigt har försvarsadvokaten tidigare polisanmälts för bedrägeri efter en felaktig kostnadsräkning till Värmlands tingsrätt.

– Omfattningen av felaktigheter och tveksamheter har jag inte sett hos någon annan advokat, säger åklagare Niclas Wargren.

Det har stormat kring den ifrågasatta försvarsadvokaten de senaste veckorna efter att det blivit känt att han inte bara är en av de advokater som tjänade allra mest pengar under förra året - utan även blivit portad från Örebro tingsrätt.

Anledningen är att han vid flera tillfällen fakturerat för höga kostnader eller på annat ifrågasatts för sitt agerande.

”Sammantaget finner tingsrätten att det finns grund för att förklara XX obehörig att brukas som ombud, rättegångsbiträde eller försvarare vid Örebro tingsrätt. Givet den korta tid XX varit verksam som advokat och den mängd samt tidsmässiga spridning av tillfällen som han agerat med såväl bristande skicklighet som förstånd finns skäl att låta beslutet gälla tills vidare” skriver Örebro tingsrätt i beslutet.

Rån på Campus

Ett av de uppmärksammade målen som domstolen hänvisar till rör en kostnadsräkning till Värmlands tingsrätt.

Där försvarade advokaten under 2020 en man som var misstänkt för rån i en lägenhet på Campus i Karlstad. Men under utredningen framkom det att advokaten inte närvarat vid ett enda polisförhör - trots att han krävde betalning för det.

– Jag reagerade på att han hade skrivit tid för inställelse till förhör och det var med ganska många timmar, sen visade det sig att han hade varit med på tre förhör via telefon och de var fem, sju och tio minuter långa, säger Niclas Wargren.

Han valde därför att polisanmäla advokaten för bedrägeri.

”Anmärkningsvärt”

Målet lades senare ned utan att brott kunde styrkas. Samtidigt ifrågasatte Värmlands tingsrätt advokatens kostnadsräkning och vägrade att betala för samtliga timmar advokaten hävdade att han arbetat med målet.

– Han har förekommit i fler mål men jag känner inte till att vi satt ned hans kostnadsräkning vid något annat tillfälle, säger lagman Lars Holmgård.

Advokaten anlitas fortfarande ofta av unga personer i Karlstad som blir misstänkta för brott.

– Det är lite anmärkningsvärt att han begärs så mycket. Eftersom han inte ens kommer på förhör, jag tycker det är märkligt. Och omfattningen av felaktigheter och tveksamheter har jag inte sett hos någon annan advokat, säger Niclas Wargren.

NWT har sökt advokaten för en kommentar. Han har valt att inte svara.

Rånade sovande par på Campus - två män döms till fängelse

Artikeltaggar

Brott & blåljusKarlstadLars HolmgårdNiclas WargrenÖrebroVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare