Hoppa till huvudinnehållet

Handelskammare satsar på dubbelspår och utbyggd E18

Publicerad:
Dubbelspår Kil-Kristinehamn och en utbyggnad av E18 i Västvärmland föreslår Stockholms handelskammare i sin remiss om nationella infrastrukturplanen.
Dubbelspår Kil-Kristinehamn och en utbyggnad av E18 i Västvärmland föreslår Stockholms handelskammare i sin remiss om nationella infrastrukturplanen. Foto: Fredrik Karlsson

Stockholms handelskammare vill i sitt förslag till ny nationell infrastrukturplan se en storsatsning på den värmländska infrastrukturen. Man önskar en investering på 9,2 miljarder kronor, 8 miljarder mer än Trafikverket.

Enligt Carl Bergkvist, näringspolitisk expert hos Stockholms Handelskammare, leder Stockholms Handelskammares plan för hela Sverige till cirka 250 miljarder kronor i större samhällsekonomiska nyttor för samma investering.

Värmland är en av regionerna där handelskammaren vill satsa betydligt mer än Trafikverket, 9,2 miljarder kronor. Man vill investera 6,7 miljarder på dubbelspår Kil-Kristinehamn och drygt 1,3 miljarder på att bygga ut E18 Töcksfors-Årjäng till 2+1-väg.

– Allt som allt är det en betydande ambitionshöjning riktat mot sträckor som fyller en stor funktion regionalt och kan förbättra trafiksystemet som helhet.

– I synnerhet järnvägssatsningen har potential att bli en del i en samhällsekonomiskt god investering i resandet mellan Sverige och Norge. Det är en klok investering som skapar förutsättningar för starkare tillväxt, säger Carl Bergkvist.

Artikeltaggar

JärnvägStockholms handelskammareTrafikTrafikverketVägarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.