Hoppa till huvudinnehållet

Experimentlusta med känsla för detaljer

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Musikern, låtskrivaren och producenten Anton Toorell har släppt ett album där han experimenterar fram nya ljud ur akustiska gitarrer.
Musikern, låtskrivaren och producenten Anton Toorell har släppt ett album där han experimenterar fram nya ljud ur akustiska gitarrer. Foto: Pauline Högstrand

Under många år har Karlstadsmusikern Anton Toorell spelat med Linnea Henriksson.

Nu släpper han sitt första soloalbum där han utforskar nya sidor av den akustiska gitarren.

På albumet "Solos" samlar Anton Toorell sju spår som är inspelade under en treårsperiod. Det är experimentell musik, spelad på akustiska gitarrer ofta två åt gången.

– Det har varit en lång process där jag har utforskat ljud från akustiska gitarrer, berättar Anton Toorell.

Han är från Karlstad men bor numera i Farsta.

– Jag har närmat mig mitt soloprojekt på ett väldigt experimenterande sätt. Testat olika tekniker och utvecklat många idéer.

I det experimentella lockas han av det okända.

– Just känslan av att inte riktigt veta vad resultatet ska bli utan låta det växa fram under arbetets gång, det tilltalar mig. Musiken börjar i regel med en abstrakt idé i huvudet. Det är väldigt spännande att försöka hitta nya ljudvärldar.

Foto: Pauline Högstrand

Elektronisk musik inspirerar

Många musiker som drivs av experimentlusta söker sig till modern teknik där variablerna och möjligheterna är oändliga. Anton Toorell har valt att utgå från ett traditionellt, akustiskt instrument mycket för att det skapar begränsningar.

– En stor del av inspirationen kommer från elektronisk musik. Där har det skapats ljud som tidigare inte ens fanns i vår föreställningsvärld. Då är det spännande att inspireras av de ljuden och klangvärldarna och se vad som händer när jag översätter dem till ett akustiskt instrument.

Han beskriver arbetsprocessen mer ingående.

– Jag använder elektronik på flera sätt, men har begränsat mig så tillvida att alla ljud ska härstamma från gitarren. Det finns så otroligt mycket att hämta i ett akustiskt instrument. Om man har alla världens ljud tillgängliga i en dator är det lätt att det blir för mycket att hantera.

Foto: Pauline Högstrand

Anrika Atlantis-studion

I mixningen av albumet har han bland annat arbetat i den anrika Atlantis-studion i Stockholm. Där skapade Abba sina största hits i inledningen av deras karriär och Anders Burman spelade in en lång rad svenska klassiker.

– Jag har använt studions eko-kammare. Det är väldigt kul att arbeta med "riktiga" rum, inte bara med digital teknik. Överlag så har jag försökt att hitta nya vägar även vad gäller inspelningstekniker och annat. Inspelningsmetoder är ju också kreativa verktyg som kan användas på olika sätt.

Flera av låtarna på "Solos" har en inbjudande, repetitiv känsla och Anton Toorell har använts sig mycket av öppna stämningar på gitarren.

– Fokuset ligger ofta på detaljer, sublima förändringar och skiften i musiken. Det behöver inte hända så mycket i de stora dragen. Man skulle kanske kalla det för tillstånds-musik.

En hybrid

2007 startade Anton Toorell bandet Prylf tillsammans med bland andra Linnea Henriksson. Samarbetet har utvecklats genom åren och Anton Toorell har under många år turnerat som gitarrist i Linnea Henrikssons band.

– Jag jobbar på olika sätt med väldigt varierande sorters musik. Både som livemusiker, producent, ljudtekniker och så vidare. Den egna, experimentella musiken brinner jag mest för, men jag lär mig saker från alla musikaliska sammanhang. Alla delarna påverkar mig.

– I mitt soloprojekt får jag vara i alla rollerna samtidigt – från att vara musiker till att vara kompositör till inspelningsproducent. Allt blir en hybrid och det trivs jag bra med.

"Solos" finns ute nu. Under våren ska han gå klart en masterutbildning i elektroakustisk komposition och sedan väntar konserter i både Göteborg och Stockholm. I höst väntar en månad i Chile, Anton Toorell har tilldelats ett kompositionsstipendium från konstnärsnämnden.

Artikeltaggar

AbbaChileFarstaFolkmusikGöteborgJazzKarlstadLinnea HenrikssonMusikNöje/KulturPopStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.