Hoppa till huvudinnehållet

UD: Alla svenskar ska lämna Ukraina

Publicerad:
Sveriges utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.
Sveriges utrikesminister Ann Linde. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Alla svenskar i Ukraina uppmanas att lämna landet, skriver utrikesdepartementet i ett pressmeddelande. Alla svenskar ska "Iaktta stor försiktighet".

"Jag ser med stor oro på den senaste tidens utveckling. Med anledning av den allvarliga och oförutsägbara säkerhetssituationen avråder UD nu i likhet med nordiska och flera andra EU-länder från alla resor till Ukraina", skriver utrikesminister Ann Linde i en kommentar.

"Svenskar som befinner sig i Ukraina uppmanas att lämna landet. Sveriges ambassad i Kievs möjligheter att ge konsulärt stöd och möjligheterna att lämna Ukraina i ett senare skede kan komma att försvåras. UD ser löpande över och anpassar reseavrådan i nära kontakt med nordiska länder och EU", fortsätter utrikesministern.

Hör av dig till oss

Är du värmlänning och bosatt eller befinner dig i Ukraina – hör av dig till oss och berätta om din situation. 054-199674 eller webbredaktion@nwt.se

Enligt den svenska ambassaden i Kiev beräknas mellan 200 och 300 svenskar befinna sig i Ukraina.

"UD uppmanar även svenskar på plats att iaktta stor försiktighet och följa händelseutvecklingen via lokal och internationell media, att löpande ta del av ambassadens reseinformation via appen UD Resklar eller Sweden Abroad samt att anmäla sig på ambassadens svensklista/lista över svenskar i landet. Svenskar som inte längre befinner sig i Ukraina uppmanas att avregistrera sig från svensklistan", skriver UD i ett pressmeddelande.

Utrikesdepartementet skärper också reseavrådan.

Artikeltaggar

Ann LindeInrikes/utrikesKievUkrainaUtrikesdepartementet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.