Hoppa till huvudinnehållet

Gränsen åter ”osynlig”: ”Det är fantastiskt”

Publicerad:
Reporter Peder Kaldal
Peder Kaldal
peder.kaldal@nwt.se
Nu är det åter fritt fram att resan som man vill mellan Sverige och Norge efter att den norska regeringen plockat bort de allra flesta restriktionerna.
Nu är det åter fritt fram att resan som man vill mellan Sverige och Norge efter att den norska regeringen plockat bort de allra flesta restriktionerna. Foto: Lisa Olaison

På lördagen plockade Norge bort de flesta restriktionerna som gällt under pandemin.

Däribland de som gällt vid gränsen.

– Vi är tillbaka i det normala, säger riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD).

Han bor själv så gott som på gränsen. En linje som vanligtvis är osynlig, men som under de senaste åren gett upphov till olika problem för människor på båda sidorna gränsen.

Norge slopar i stort sett alla coronarestriktioner

Men på lördagen höll den norska regeringen en presskonferens där man lyfte de allra flesta restriktionerna. För inresor till landet gäller nu att kravet på anmälningsplikt och negativt prov före ankomst upphävs.

– Det ser ut som det ska vara över nu, det är fantastiskt!, säger Kjell-Arne Ottosson.

Vad innebär det?

– Att vi är tillbaka i det normala. Oavsett om det är kris eller inte så är vi där vi ska vara. Vi är så tajt hopbundna och det har tydligt visat att det här inte har fungerat (att ha gränsrestriktioner, reds. anm.) utan det har ställt till med så mycket elände.

Riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) har varit kritisk till hur gränsfrågan hanterats under pandemin.
Riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) har varit kritisk till hur gränsfrågan hanterats under pandemin. Foto: Lisa Olaison

Kommer det att blir bli bra mellan länderna nu?

– Det tror jag, men det sitter djupt. Vi ser att folk på norska sidan har sagt upp sig, de vill inte jobba på andra sidan gränsen och vi ser att många norska arbetsplatser skriker efter folk. Och när man ser att det kan bli så här så är det klart att folk tänker sig för om de ska våga ta ett jobb på andra sidan gränsen.

Kommer det här innebära problem för arbetsgivare i gränsområdet?

– Till en början, men jag hoppas att den rapport som Jan-Erik Enestam lämnat och som vi i Nordiska rådet tagit del av, tas på allvar av ländernas regeringar så att vi kan hantera en eventuell ny kris på ett annat sätt.

Är det här över nu?

– Jag vill tro det, men jag är ingen epidemiolog så jag har ingen aning. Vi får hoppas att omikron och vaccinet är det som tar oss ur det här. Samtidigt har vi stora delar av världen där vaccinationsgraden är låg så vi måste alla hjälpa till att det höjs även där. För pandemin är inte över.

”Står inte helt tomma”

Även hos gränshandeln är det mungipor uppåt efter lördagens besked.

– Det är klart att det blev jubel! Telefonen har gått varm från både kollegor och anställda, det är skitroligt det här, rätt och slätt, säger Torbjörn Swartz, vd för Maximat.

”Det är en glad lördag”, säger Torbjörn Swartz till NWT.
”Det är en glad lördag”, säger Torbjörn Swartz till NWT. Foto: Helena Karlsson

Han säger att handeln har legat i startgroparna ett tag och man har sett att kunderna ökat allt mer sedan Norge tog bort kravet på PCR-test.

– Så vi står inte helt tomma, men nu måste vi gasa på ytterligare. För det här beskedet innebär att vi även får med oss den norska vintersemestern som är vecka åtta. Och det trodde jag inte var möjligt.

Ny framtid?

Torbjörn Swartz tror att gränshandeln kan vara i full gång inom ett par veckor, men säger också:

– Vi måste nog ha en vaksamhet i bakhuvudet, och det säger de i Norge också, att smittan kan öka igen och det kan bli nya restriktioner. Kanske är det gränshandelns nya framtid, att kunna anpassa för det som komma skall.

Men för stunden är det pur glädje hos Torbjörn Swartz.

– Nu kommer det smyga igång ordentligt den här helgen tror jag, för lusten att handla är enorm. Så det är en glad lördag det här!

”Mindre psykisk stress”

För gränspendlarna innebär de lyfta gränsrestriktionerna en hel del.

– Vi kommer att spara tid och det kommer bli mindre psykisk stress helt enkelt. Nu blir alla behandlade på samma sätt, säger Fredrica Bornstedt som bor i Arvika.

Fredrica Bornstedt är glad att restriktionerna lyfts, men vågar inte ropa hej riktigt än.
Fredrica Bornstedt är glad att restriktionerna lyfts, men vågar inte ropa hej riktigt än. Foto: Privat

Hon jobbar sedan åtta år som lärare på en skola i Kongsvinger. Gränsproblem var som värst i början av pandemin säger hon, samt när problemen med ekonomisk ersättning slog till.

Många har sagt upp sig och företag och verksamheter står, precis som Kjell-Arne Ottosson påpekar, utan arbetskraft nu när ”det nya normala”. Fredrica Bornstedt tror att det kan hålla i sig så ett tag framöver.

– Många har blivit skadade av att det blev som det blev under pandemin.

Hon vågar inte ropa hej än förrän det gått en längre period utan att restriktionerna återinförs.

– Jag är fortfarande pessimistisk om att den här tiden är över. Vi kan inte styra över ett virus. Utan jag tar en dag i taget och hoppas att det inte kommer fler mutationer.

Men hur kommer det kännas att åka till jobbet på måndag?

– Det kommer att kännas bra. Jag tycker otroligt mycket om min arbetsplats. Det är det som har gjort att man orkat härda ut, säger Fredrica Bornstedt.

Artikeltaggar

Fredrica BornstedtGränshandelKjell-Arne OttossonMaximatNorgeSamhälleSverigeTorbjörn SwartzVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.