Hoppa till huvudinnehållet

Museerna efter restriktionslyftet: "Känner vittringen av en ny värld”

Publicerad:
Johanna Henriksen, Värmlands museum, Anneli Strömberg, Rackstadmuseet och Elin Jones, Kristinehamns konstmuseum delar med sig av sina tankar efter att restriktionerna lyfts från deras verksamheter.
Johanna Henriksen, Värmlands museum, Anneli Strömberg, Rackstadmuseet och Elin Jones, Kristinehamns konstmuseum delar med sig av sina tankar efter att restriktionerna lyfts från deras verksamheter. Foto: NWT Redaktion

Efter två år av coronarestriktioner och till och med perioder av stängningar, släpps kulturlivet äntligen fritt. På länets museer vädras morgonluft och nu stundar första helgen utan restriktioner.

– Det här har vi väl längtat efter i två år? Det känns nästan lite overkligt! säger Anneli Strömberg på Rackstadmuseet.

Johanna Henriksen, redaktionschef på Värmlands museum, uttrycker också glädje.

– Med försiktighet är vi väldigt entusiastiska! Vi hoppas att det får vara så här nu, säger hon.

De bortsopade restriktionerna märktes nästan direkt i museimiljön:

– Vi plockade bort skyltarna om maxantal besökare per kvadratmeter i onsdags.

Johanna Henriksen på Värmlands museum ser fram emot fler besökare och fler evenemang på museet.
Johanna Henriksen på Värmlands museum ser fram emot fler besökare och fler evenemang på museet. Foto: Lena Richardson

Under pandemiperioden har Värmlands museum börjat med tidsbokning av besök. Även fortsättningsvis kommer besökare att kunna boka och betala sitt besök i förväg, för att få en smidig väg in i museet, men det är inget måste.

De borttagna restriktionerna öppnar också för fler evenemang; exempelvis är det konserter på gång till sommaren.

På utställningsfronten är redan ett riktigt stort namn inbokat för sommaren på museet: en fotoutställning av filmaren David Lynch (känd framför allt för sin tv-serie Twin Peaks).

Sedan återstår att se, när besöksantalet hittar tillbaka till normala nivåer igen.

– I helgen tyckte vi att det var ganska mycket folk, men det kommer nog att vara en period som blir en återhämtningsfas. Man hoppas ju att vi snart kan göra en rivstart här, säger Johanna Henriksen.

Två år av längtan

På Rackstadmuseet i Arvika är museichefen Anneli Strömberg lättad, glad och förväntansfull.

– Jag känner vittringen av en ny värld! Det här har vi väl längtat efter i två år? Det känns nästan lite overkligt!

Anneli Strömberg, Rackstadmuseet, ser fram emot att äntligen få börja verka som museichef ”på riktigt”. Hon var ny på jobbet när pandemin slog till. ”Det känns som att jag varit pandemichef."
Anneli Strömberg, Rackstadmuseet, ser fram emot att äntligen få börja verka som museichef ”på riktigt”. Hon var ny på jobbet när pandemin slog till. ”Det känns som att jag varit pandemichef." Foto: Tommy Andersson

Rackstadmuseets anställda och publiken fick pröva på friheten direkt, med en pianokonsert inom ramen för Glafsfjordsfestivalen på onsdagskvällen.

Anneli Strömberg beskriver den goda känslan i att inte behöva stå och räkna folk och kvadratmeter.

Samtidigt är hon inte redo att riktigt kasta ut alla pandemiåtgärder än.

– Vi kan sätta in två bord till i caféet, men vi behåller nog plastskyddet framför kassan ett tag till. Det gör inget heller om spritflaskorna står framme lite till. Jag tror att vi måste vara lyhörda, både för dem som känner att ”nu slipper vi allt” och de som känner att ”jag vill hålla avstånd”. Man ska känna sig välkommen oavsett.

Efter lyftet av restriktionerna vågar hon och personalen åter planera för evenemang; konserter och föredrag.

– Jag gjorde ett program för två år sedan som jag fick stryka. Jag fick ringa runt till alla som tackat ja och ställa in. Nu har vi en ny chans att försöka få till det och även att få arbeta lite mer långsiktigt och heltäckande.

Blir museichef på riktigt

Anneli Strömberg var färsk som museichef när pandemin slog till och jobbet kom att se mycket annorlunda ut än hon föreställt sig. I två perioder höll museet helt stängt och det har varit korttidspermitteringar, men museet har också kunnat bygga en helt ny basutställning.

Nu ser hon fram emot vardagen:

– Under de två första åren har jag jobbat heltid fem och en halv månad av tjugofyra. Det känns som att jag varit pandemichef och nu har jag fått tillbaka mitt jobb som museichef.

I början av pandemin höll Kristinehamns konstmuseum stängt en period, men de ansvariga har kämpat på med digitala lösningar och sedan haft öppet med restriktioner. ”Vi har jobbat stenhårt på att folk ska få del av kultur- och konstupplevelser”, säger Elin Jones.
I början av pandemin höll Kristinehamns konstmuseum stängt en period, men de ansvariga har kämpat på med digitala lösningar och sedan haft öppet med restriktioner. ”Vi har jobbat stenhårt på att folk ska få del av kultur- och konstupplevelser”, säger Elin Jones. Foto: Lena Richardson

På Kristinehamns konstmuseum hälsar Elin Jones, kommunikatör, de borttagna restriktionerna med lättnad.

– För oss som kulturverksamhet betyder det så mycket. Vi kan jobba på utan att ha en massa livlinor, med plan B och plan C och hur gör vi om det blir så där. Nu blir det ett helt annat sätt att jobba och vi kan tillgängliggöra våra lokaler. Vi vill ju att det ska vara en öppen och härlig plats att komma till, säger hon.

Fortsatt omtanke

Nu behöver personalen inte längre agera coronapoliser och säga till om avstånd. Inte heller behöver man hålla räkning på folk och stoppa besökare i dörren.

– Det är fritt fram att gå in, utan att stå i kö utanför, säger Elin Jones.

Men:

– Vi behåller plexiglas och handsprit och avståndsmarkeringar som en trygghetsåtgärd. Vi ska fortsätta att vara rädda om varandra.

Därmed hoppas hon att besökarna ska våga komma, men intresset har faktiskt varit stort även under senaste månaderna. Det är nog till stor del en effekt av att det är konstnären Stina Wollter som ställer ut just nu.

– Vi märker att det är ett stort engagemang kring utställningen, säger Elin Jones.

Hittills har 4000 personer sett den och den är kvar till den 27 februari, nu utan restriktioner.

En annan förväntad publikmagnet blev det desto snöpligare med. Utställningen om Katja of Sweden hann bara öppna innan pandemin satte stopp.

– Vi fick stänga efter en pyttestund bara, säger Elin Jones.

Den utställningen är inbokad på nytt och blir årets stora sommarutställning på konstmuseet.

– Det känns väldigt kul att det blir en ny chans för dem som inte hann se den.

  • Katja of Sweden. Färgstark utställning på Kristinehamns konstmuseum kommer tillbaka i sommar, efter att ha visats rekordkort tid på grund av pandemin.
    Katja of Sweden. Färgstark utställning på Kristinehamns konstmuseum kommer tillbaka i sommar, efter att ha visats rekordkort tid på grund av pandemin. Foto: Lena Richardson
  • David Lynch är aktuell med en fotoutställning på Värmlands museum i sommar.
    David Lynch är aktuell med en fotoutställning på Värmlands museum i sommar. Foto: Jordan Strauss
  • Stina Wollter har redan dragit 4000 besökare till Kristinehamns konstmuseum. Utställningen pågår till den 27 februari - nu utan restriktioner.
    Stina Wollter har redan dragit 4000 besökare till Kristinehamns konstmuseum. Utställningen pågår till den 27 februari - nu utan restriktioner. Foto: Lisa Olaison

Ut och upplev!

Kulturlivet är fritt igen och människor får ställa om och åter börja ta del av kulturen, live, bortanför skärmar och soffor.

– Nu får man gå ut och uppleva lite! Jag tänker på alla kulturutövare därute, i Värmland och Sverige, som kämpat så. Man brinner för att det ska komma folk och få upplevelser. Nu känns det viktigt att man kommer ut och tar del av det, säger Elin Jones.

Fakta

På gång på museerna

Här är något av det som är på gång på museerna under 2022.

Värmlands museum:

Visas nu: Pieter ten Hoopen, Storyline, en utställning med fotografier från Ekshärad och världen. Värmländska ord, om värmländsk litteratur och landskapet Värmland.

Kommer senare: 26 mars - 7 augusti: Charlotta Hammar. 4 juni - 11 september: David Lynch, fotoutställningen Infinite Deep. 4 juni till 18 september: Kristina Jansson, måleri, Space - Lost and Found. 27 augusti - 8 januari 2023: Att leva för ögonblicket, Jāzeps Grosvalds konst.

Rackstadmuseet:

Visas nu: Gradience, Ylva Carlgren och Charlotte Walentin, till 1 maj.

Kommer senare: Jubileumsutställning om Arvika konsthantverk öppnar i maj.

Kristinehamns konstmuseum:

Visas nu: Stina Wollter, måleri, skulpturer, fotografier. Till 27 februari.

Kommer senare: 12 mars - 15 maj: ”Jag hade den märkligaste dröm” - med Johan August Gustafsson, Lisa Lundgren, Tobias Bradford och Oskar Nilsson samt Kristinehamns konstmuseums stipendiat 2022 Julia Riordan. 4 juni - 11 september: Sommarutställning om Katja of Sweden.

Museichefen om konståret, besökssiffrorna och ett annorlunda spritproblemVärldsfotografen: ”Ekshärad skulle bli en fantastisk bok”Så blir kulturåret 2022 – en maffig värmländsk kalenderFrån Selma till Smala Sussie när museet storsatsar på värmländska ordRestriktionerna lättar: Här är konserterna i Värmland – stor lista

Artikeltaggar

Anneli StrömbergArvikaBesöksnäringJohanna HenriksenKarlstadKonstKristinehamnKristinehamns konstmuseumPandemiRackstadsmuseetSamhälleVärmlands länVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.