Hoppa till huvudinnehållet

Värmländskan: ”Kvartsfinalen en lärdom – vi har hög potential inför framtiden”

Publicerad:
Sverige med Olivia Carlsson föll stort i OS-kvartsfinalen mot Kanada med Claire Thompson.
Sverige med Olivia Carlsson föll stort i OS-kvartsfinalen mot Kanada med Claire Thompson. Foto: Andreas Hillergren/TT

Det tog tvärstopp för Sverige i OS-kvartsfinalen. Kanada vann med 11–0.

– Kvartsfinalen får vi ta med oss som en lärdom. Vi har ett ungt lag med hög potential inför framtiden, säger Damkronornas värmländska forward Olivia Carlsson.

Två raka segrar i gruppspelet tog Sverige till OS-kvartsfinal och där väntade favorittippade Kanada.

En match som Kanada vann med 11–0 och för Damkronorna är OS över för den här gången. Kanada hade 4–0 inför den andra perioden och inför den tredje var det 9–0 på tavlan.

Kanada var helt enkelt för bra för Sverige med de värmländska forwardsen Emma Murén och Olivia Carlsson.

– Det var tufft att möta Kanada, men kul när vi stundtals fick till spelet, säger Carlsson och fortsätter:

– Kanada spelade med hög en intensitet och med mycket rörelse över hela banan. De var starka i området framför mål, fyllde på med spelare hela tiden och la in puckar från alla vinklar. De straffade oss direkt när vi inte låg tillräckligt nära och satte stopp i spelet. Vi fick långa byten och tappade bort oss.

Sveriges Olivia Carlsson kan summera ett olympiskt spel som alltså tog slut i kvartsfinal.

– Vi hade som mål att ta oss till kvartsfinal vilket vi gjorde. Spelmässigt tycker jag dock att vi har mer att bevisa. Kvartsfinalen får vi ta med oss som en lärdom. Vi har ett ungt lag med hög potential inför framtiden.

Värmlänningen Ulf Lundberg är förbundskapten för Damkronorna.
Värmlänningen Ulf Lundberg är förbundskapten för Damkronorna. Foto: Christine Olsson/TT

”Enda sättet att lära sig”

Ulf Lundberg är förbundskapten för Sverige som alltså nådde sin målsättning i turneringen som var en kvartsfinalplats. Värmlänningen Lundberg summerar OS i en intervju med Discovery+.

– I de två första matcherna i gruppspelet mot Japan och Tjeckien var vi inte så långt efter men uppenbarligen inte tillräckligt bra för att vinna. Sedan var det starkt att vi lyckades vinna mot Kina och Danmark som avgjorde om vi skulle vara kvar i turneringen, säger Lundberg och fortsätter:

– Här i dag mot Kanada var det skillnad, vi mötte ett betydligt bättre lag. Men vi är på en resa och det enda sättet att lära sig är att få spela de här matcherna, och det var första gången under min tid som vi har mött den här typen av toppnationer.

Artikeltaggar

DamkronornaEmma MurénIshockeyOlivia CarlssonOSUlf Lundberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.