Edsbergs gård får klimatpris: ”En stor ära”

Publicerad:
Edsbergs gård i Segerstad satsade på solenergi och monterade solceller på ett ladugårdstak, för flera år sedan. Nu prisas man av Karlstads kommun för det mångåriga miljöarbetet. Foto: Mikael Lindblom

Edsbergs gård, som drivs av bröderna Bengt och Per Edsgård, prisas av Karlstads kommun för sitt arbete med att minska klimatpåverkan.

– Vi är jätteglada och känner att det är en stor ära att få ta emot klimatpriset, säger Bengt Edsgård.

Årligen delar Karlstads kommun ut ett klimatpris. Detta gör man för att lyfta fram kreativa aktörer som gjort insatser för att minska klimatpåverkan. Alla privatpersoner, föreningar, organisationer och företag som bor och/eller är verksamma inom Karlstads kommun kan nomineras till priset.

Miljönämnden utsåg i år Edsbergs gård i Segerstad till vinnare av priset för 2021. Detta med följande motivering:

”Edsbergs Gård AB har på ett föredömligt sätt kombinerat en rad åtgärder och satsningar för att minska klimatpåverkan från sin ekologiska spannmålsproduktion. Genom att lagra spannmål syrefritt sparar de stora mängder energi, en elektrisk lastmaskin sparar in tusentals liter diesel per år och GPS-styrning av traktorer används för att minimera körsträckan.

Ovanligt besök i SegerstadEkologiska bönder går samman i stor kampanj

Två ladugårdstak täckta av solceller fyller också tillsammans en väsentlig andel av hela gårdens elbehov och stallgödsel sprids med metoder som begränsar avgången av växthusgaser.

Edsbergs Gård AB visar med sitt arbete ett stort engagemang för att bedriva ett hållbart och klimatsmart jordbruk.”

Gården i Segerstad drivs av de två bröderna Bengt och Per Edsgård och har så gjorts sedan 1987. Sedan 1999 har man drivit ekologiskt jordbruk med uppfödning av ekologiska grisar, växtodling och skogsbruk.

– Vi är jätteglada och känner att det är en stor ära att få ta emot klimatpriset från kommunen. Det är ett betyg på att vi har arbetat långsiktigt med något som är rätt. Det är också roligt att det blir uppmärksammat att jordbruk arbetar för ett hållbarare klimat, säger Bengt Edsgård.

El och solpanel

Vad som kommunen särskilt tagit i beaktande vid utdelandet av priset är att man på gården arbetat med silos där spannmål lagras syrefritt, en elektrisk lastmaskin och två ladugårdstak täckta av solpaneler.

– Att bruka jorden och producera mat är ett livsviktigt arbete. Samtidigt har matproduktionen stor klimatpåverkan. Därför är det väldigt roligt att kunna dela ut klimatpriset till ett jordbruksföretag som är föregångare i att minska klimatpåverkan från brukandet, säger Torbjörn Nilsson, ordförande i miljönämnden.

Artikeltaggar

Karlstads kommunKlimatLantbrukMiljöMiljönämndenSegerstad

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare