I 17 minuter höll Damkronorna resultatmässigt någorlunda jämna steg med Kanada.
Sedan började raset.
Uttåget ur OS-turneringen blev med en storförlust, 0–11, i kvartsfinalen mot guldfavoriten.
Det såg på förhand svårt ut – ja, rent av omöjligt.
Det blev det också.
Kanada hade mosat flera av sina motståndare på vägen till kvartsfinalen, 12–1 mot Schweiz och 11–1 mot Finland, två av medaljutmanarna, exempelvis.
Damkronorna, som kvalade in till OS, hade stått för två bleka insatser i gruppspelet i förlustmatcherna mot Japan och Tjeckien och sedan – med kniven på strupen – vunnit de två återstående matcherna mot Kina och Danmark. Det gjorde att laget tog den sista kvartsfinalplatsen.
Kanada och USA står ju i särklass inom damhockeyn och bara två gånger i mästerskapshistorien har det hänt att de inte mötts i final. I OS 2006 skrällvann Damkronorna semifinalen över USA innan det blev förlust mot Kanada i finalen. I VM 2019 var det Finland som slog Kanada i semi innan det blev förlust i en dramatisk final mot USA.
Då kom raset
I 17 minuter såg det okej ut för Damkronorna. Brianne Jenner gav visserligen Kanada ledningen med 1–0 redan efter 3.05, men sedan kunde inte sommarens världsmästare och den fyrfaldiga OS-mästaren överlista svenska genombrottsmålvakten Emma Söderberg.
Förrän 2–0 kom genom Sarah Fillier efter 17.05.
Sedan regnade puckarna in bakom Söderberg.
Inte ens halva matchen hade spelats när siffrorna 9–0 lyste på resultattavlan i Wukesongstadion.
Kanada gjorde bland annat mål på sina fyra första numerära överlägen.
Sedan lyckades Damkronorna stoppa blödningen samtidigt som fokus började avta för kanadensiskorna.
Emma Söderberg byttes ut efter två perioder och Ida Boman, Djurgården, vaktade kassen i den tredje perioden. Bomans debut i A-landslaget.
Undvek rekordsiffror
Kanada gjorde ytterligare två mål, men svenskorna undvek i alla fall sin största förlust i historien mot Kanada, som är 1–15 från VM 1990.
Trots den trista slutpunkten var Damkronornas kvartsfinalplats ändå en framgång med tanke på att laget ju åkte ur A-VM 2019.
Efter två inställda B-VM på grund av pandemin är det tänkt att turneringen ska spelas i april i år. Då får Damkronorna chansen att ta sig upp på A-nivå igen.
Fakta: Damkronornas OS-placeringar
2022: 8.
2018: 7.
2014: 4.
2010: 4.
2006: silver.
2002: brons.
1998: 5.
1998 spelades damernas turnering med sex lag, 2002-2018 med åtta lag och från och med i år med tio.