Hoppa till huvudinnehållet

Volontärbrist kan tvinga Vintervärme att stänga

Publicerad:
Marie Björklind, verksamhetschef på Karlstads kyrkliga stadsmission oroas över att nattboendet kan behöva stänga. Foto: Peter Bäcker

Nattboendet Vintervärme har nu varit öppet i en månad i Karlstad. Men bristen på volontärer gör att det riskerar att stänga.

– Det vore hemskt tråkigt att behöva stänga eftersom vi vet att de som kommer hit behöver värmen, säger Marie Björklind, verksamhetschef på Karlstads kyrkliga stadsmission

Det har varit svårt för nätverket ”Vintervärme” att få tag i volontärer som kan ställa upp. Anledningen är att många känner en rädsla för covid och att flera också har varit sjuka.

Arbetspassen går inte att fylla med det underlag volontärer som finns just nu och då kommer man att behöva stänga. Nattboendet har den senaste tiden haft ett antal besökare varje natt och många har kommit tillbaka flera gånger. Det har blivit en viktig plats, menar församlingsherde Johan Husberg.

– Vintervärme betyder mycket för de som kommer hit. Att få en paus från kylan är viktigt för att kroppen och själen ska kunna få återhämtning. Att få komma in någonstans där man känner sig välkommen och får hjälp ger lite hopp, säger han.

Söker volontärer

Nätverket hoppas nu att fler vill söka sig till verksamheten och ställa upp.

– Vi hoppas att alla som ser detta kan ta sig en funderare. Vill och kan jag hjälpa en medmänniska som inte har ett hem? Hör av dig genast, uppmanar Marie Björklind.

En av volontärerna heter Doris Erikson och hon har varit med enda sedan projektet drog igång för sju år sedan.

– Jag vill göra en god gärning och det kan jag göra här. Det är ett sätt att visa medmänsklighet. Man får en unik inblick i hur hemskt de hemlösa har det och en annan syn på livet efter att ha arbetat på Vintervärme, säger hon och fortsätter:

– Det vore hemskt att behöva stänga nu när det finns en lokal så jag hoppas fler volontärer hör av sig.

10 januari öppnade Vintervärme sina dörrar för hemlösa i Karlstad. Detta till lokalen i Älvkullegymnasiets gamla byggnad.
10 januari öppnade Vintervärme sina dörrar för hemlösa i Karlstad. Detta till lokalen i Älvkullegymnasiets gamla byggnad. Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads kyrkliga stadsmissionMänskligtMarie BjörklindNatthärbärgeSamhälleVintervärme

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.