Hoppa till huvudinnehållet

Stötande beslut mot bröderna

Publicerad:
Presskonferens med utskottet Lärande och stöd i Arvika.
Presskonferens med utskottet Lärande och stöd i Arvika. Foto: Arvika Nyheter

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det gick nästan att på förhand räkna ut vartåt det barkade hän när Arvika kommun kallade till pressträff utan att först ha informerat bröderna som varit oskyldigt anklagade för att ha mördat Kevin.

Och beslutet från utskottet Lärande och stöd blev att bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson varken skall få någon ersättning eller någon ursäkt. Kommunen och dess socialtjänst har helt enkelt inte gjort något fel, anser ett enigt utskott, som nu skickar sin beslutsrekommendation till kommunstyrelsen.

Det är att smita från sitt ansvar. Och det är det många instanser som gör i Kevinfallet. Kvar står de två bröderna som fick växa upp som utpekade att ha mördat fyraårige Kevin 1998, ända fram tills det 20 år senare framgick att anklagelserna var felaktiga. Att en mängd fel begicks är uppenbart och det enda rätta vore en ursäkt och skadestånd.

Socialtjänsten ingrep inte mot de tvivelaktiga förhörsmetoderna av två små barn, och väckte ingen bevistalan, som redan där och då skulle ha kunnat pröva anklagelserna, och besparat såväl bröderna som Kevins familj mycket lidande.

Frågan om ett annat skadestånd ex gratia (av nåd) ligger också hos regeringen, och får bröderna inte det heller så är det ett totalt underkännande av enskildas möjlighet att få upprättelse när det offentliga har felat.

Artikeltaggar

Arvika kommunChristian KarlssonKevinfalletLedareRegeringenRobin DahlénSkadeståndSocialtjänsten