Nisser lämnar posten

Ledare
PUBLICERAD:
Per-Samuel Nisser (M) slutar.
Foto: Kasper Norling

Efter rekordlånga 12 år (nästan) så kommer Per-Samuel Nisser (M) att lämna posten som kommunstyrelsens ordförande i Karlstad efter valet. Det meddelade han under onsdagen. Beskedet borde inte ha överraskat då tre mandatperioder är en lång tid.

Under hans ledning av en blågrön koalition har det hänt mycket i Karlstad. Staden har växt så det knakar och framtidstron är stor. Bakslag finns också, som den utdragna hanteringen av Hells Angels-gården och alla de miljoner som slösats bort på Vindpark Vänern. Det senare mycket för att hålla Miljöpartiet på gott humör.

Det har kanske varit en svaghet i Nissers ledarskap att han inte alltid kunnat säga ifrån. Han har helt enkelt varit för snäll. Men ledarstilen har varit tillbakalutad och mer samförståndsinriktad än konfliktsökande. Det är så han är. Kanske är det en egenskap som behövts för att under 12 år leda det blågröna styret. Då det blivit konflikt är det andra som sökt den.

Nu har Moderaterna väldigt kort tid till att fatta beslut om en efterträdare den 20 februari. Marléne Lund Kopparklint kanske vill, men hon står ju på riksdagslistan. Christian Holm Barenfeld kanske också vill, men han trivdes bättre i riksdagen, så de kanske kan byta plats med varandra igen? Alexander Torin är redan ett duktigt kommunalråd, men anses kanske lite för ung. I alla händelser måste partiet bestämma sig. De har bara 10 dagar på sig.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.