För 70 år sedan presenterade en skogsexpert i Olsäter, Carl-Gustav Carlquist, en idé om hur man skall skydda skogsplantor från snytbaggen. Uppfinningen, en typ av såddrör, blev aldrig verifierad. Nu har forskare inom Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och andra forskare verifierat och lämnat klartecken för såddrörets färd mot marknaden.
– Egentligen är det fantastiskt att efter 70 år få ut ett patenterat såddrör på marknaden under varumärket Tubesprout. Såddröret i ett cellulosabaserat material kommer att tillverkas i Värmland och blir helt nedbrytbart, säger miljövetaren Olof Guldbrandsson Kolthoff. en av delägarna som driver projektet vidare.
Snytbaggen ställer till enorma problem i planteringarna.
– Mångmiljonvärden står på spel. Nu är skogsnäringen en konservativ bransch och vi har marknadsmässigt ett styvt arbete framför oss. Om allt går efter planerna kan tillverkningen av det nya såddröret komma i gång ganska snabbt.
Tubesprout är ett av de nya företagen som Sting Bioeconomy har analyserat och som nu befinner sig i en expansionsfas. Var placeras tillverkningen?
– Än så länge kan vi inte avslöja den detaljen. Om några månader berättar vi mer. Det blir givetvis flera nya jobb i fabriken eller verkstaden som får uppdraget att tillverka produkten.
Avgörande verifiering
Såddrören kan användas av planterarna som ofta består av utländsk arbetskraft , men man kan också ladda plantorna i så kallade planteringsrobotar som är på väg att komma ut på marknaden.
– Att vi via forskare och andra experter fått produkten verifierad och att vi kan använda material från skogen som skydd för ny skog är alldeles utmärkt.
Nu gäller det också att hitta intressenter som kan odla fram små skogsplantor som skall sitta inne i såddröret.
- Bara den saken blir ett styvt arbete.
Men det finns ju plantskolor i Värmland? Är inte de intresserade av att medverka till ett bra resultat för de nya såddrören?
– Det hoppas vi på.
Nedbrytbart
Såddrören innebär att snytbaggen inte kommer åt skogsplantan, det blir inga rotsnurror och efter en tid bryts rören ned och skogsplantan fortsätter att växa.
Forskningen på det här området har pågått i över tio års tid. Nu är uppfinningen från Olsäter efter 70 år i mer eller mindre träda på väg ut på marknaden.
– Vi är på gång med en världsprodukt. Håll i hatten, nu kör vi.
Utländska bolag kan storsatsa i Värmland