Hoppa till huvudinnehållet

Utskottets svar till bröderna i Kevinfallet: Vi gjorde inte fel

Publicerad:
Arvika kommuns anlitade jurist Jonathan Peduru-Aratchi, verksamhetschef i Lärande och stöd Per-Joel Sewelén, ordförande i Lärande och stöds utskott Henrik Axelsson och kommundirektör Hans Karlsson. Foto: Sara Fallberg Omar

Socialtjänsten i Arvika gjorde inga fel i samband med Kevinfallet, menar Lärande och stöds utskott i kommunen.

Ingen kompensation eller ursäkt föreslås.

– Tappat förtroendet för tjänstemän, säger ena brodern Christian Karlsson.

Nu har Lärande och stöds utskott meddelat hur de ser på Stefan Liliebäcks utredning.

Han är juridiska ombudet till Robin Dahlén och Christian Karlsson, de bröder som felaktigt anklagades för Kevins död för över 20 år sedan.

I den påvisar han vilka fel han menar att socialtjänsten i kommunen har gjort.

Men utskottet i Lärande och stöd anser inte att kommunen gjort några fel, meddelar ordförande Henrik Axelsson på en pressträff på torsdagen:

– Förvaltningen har gjort en gedigen utredning och när vi nu tar del av den kan inte vi i utskottet se att socialtjänsten har begått några fel. Och vi har fattat beslutet i enighet.

Enligt Henrik Axelsson medverkade bara socialtjänsten vid tre polisförhör med bröderna. Och inte vid de polisförhör som blivit hårt kritiserade.

Arvika kommun om socialtjänstens roll i Kevinfallet

En offentlig ursäkt och eventuell kompensation låg på bordet. Något som kommunens utskott inte anser att de är skyldiga att ge.

Per-Joel Sewelén är verksamhetschef för Lärande och stöd:

– En offentlig ursäkt är kopplat till att kommunen har agerat felaktigt och att det finns skadeståndsskyldighet. Vår utredning visar att kommunen inte har gjort (det) utan fullföljt vårt uppdrag.

– Därför kan vi inte se att Arvika kommun är skadeståndsskyldiga i detta. Oavsett detta så är det så att vi känner empati med familjen. Självklart gör vi det.

Utskottet föreslår därmed detta till kommunstyrelsen som sammanträder 15 februari och då tar ett beslut.

NWT når en besviken Christian Karlsson efter pressträffen.

Robin Dahlén och Christian Karlsson.
Robin Dahlén och Christian Karlsson. Foto: Noella Johansson/TT

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Jag ser inte hur de inte kan se att de har gjort fel. Och det kommer jag nog aldrig förstå.

– Men nu är det här inte beslutet, ska man komma ihåg.

Hur gick tankarna efter beskedet?

– Besviken. Tappat förtroendet för tjänstemän, typ. Jag trodde de kunde tänka ett steg till här. Återstår att se om det här blir beslutet eller om det blir någon ändring. Men det har jag svårt att tro.

– Jag är en sådan person, att jag är beredd på det värsta och skulle det inte inträffa blir jag positivt överraskad.

Brödernas juridiska ombud Stefan Liliebäck anser att utskottets slutsatser är felaktiga:

– Det som jag tycker är frapperande är att de inte har bemött de argument jag framförde i slutet av min utredning, där jag menar att det finns fog för skadestånd på konventionella grunder.

Skulle kommunstyrelsen följa utskottets rekommendation och besluta i linje med den är det möjligt att Stefan Liliebäck tar vidare ärendet till domstol.

– Det är ett tänkbart scenario. Men jag kan inte säga att det blir så, det är upp till mina klienter och deras familjer om de orkar med en domstolsprocess.

– Det jag är övertygad om är att kommer det här under luppen av en domstol, kommer utfallet bli ett annat.

Advokat Stefan Liliebäck.
Advokat Stefan Liliebäck. Foto: Anton Eriksson

Vad gäller att socialtjänsten skulle ha deltagit vid endast tre polisförhör och inte de kritiserade polisförhören ställer sig Stefan Liliebäck sig frågande:

– Jag har ju en utredning som påvisar det motsatta, att de var intimt insatta i polisutredningen.

– Det kan tänkas vara ett missförstånd. De (socialtjänsten) kanske satt i förhörsrummet endast vid tre tillfällen. Men det gick att följa förhöret via TV-monitorer i intilliggande rum.

Se pressträffen i efterhand nedan

Artikeltaggar

Arvika kommunArvika kommunChristian KarlssonRobin DahlénSamhälleStefan Liliebäck

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.