Hoppa till huvudinnehållet

Resultaten dalar – nu ska fler bli behöriga till gymnasiet

Publicerad:
Kyrkhedens skola i Ekshärad.
Kyrkhedens skola i Ekshärad. Foto: Pia Holmström

Skolresultaten för elever i årskurs 7 och 8 på Kyrkhedens skola har sjunkit. Nu har en åtgärdsplan satts igång för att så många som möjligt ska bli behöriga till gymnasiet.

– Nu har vi chans att göra rätt och sätta eleven i fokus. Det här kommer att bli jättebra, säger Boo Westlund (OR), ordförande i barn- och bildningsutskottet.

När årskurs 7 och 8 på Kyrkhedens skola i Ekshärad fick sina höstterminsbetyg i julas visade det sig att det var många elever som inte nådde upp till behörighet till gymnasiet.

– Det som förvånade mig var att det här är elever som alla har godkända betyg från mellanstadiet. Men sedan i högstadiet har det sjunkit. Betygsnivån är för låg alltför många av de här eleverna riskerar att inte vara behöriga till gymnasiet om vi inte gör någonting, säger Boo Westlund.

Åtgärdsplan

Sedan i september förra året är Hagfors kommun med i SKR:s projekt ”Fullföljd utbildning.” Projektet syftar till att förbättra det förebyggande arbetet för att fler elever ska få möjlighet att komma in på gymnasiet. Detta projekt ligger nu till grund för att förbättra skolresultaten för eleverna vid Kyrkhedens skola.

En åtgärdsplan har nu satts igång där man både på gruppnivå och på individnivå ska identifiera vad eleverna behöver för att nå målen.

– Det kan till exempel gälla matematiken som många tycker är svår och det kan också bero på dålig studiero, säger han.

Boo Westlund (OR), ordförande barn- och bildningsutskottet.
Boo Westlund (OR), ordförande barn- och bildningsutskottet. Foto: Pia Holmström

”Ett systemfel”

Boo Westlund framhåller att de sjunkande skolresultaten varken är elevernas eller pedagogernas fel.

– Det är ett systemfel. Skolan är ju till för eleverna och ska vara kompensatorisk så att alla elever ska ha möjlighet att nå målen. Man måste nog fundera på om det är något man kan göra tidigt på låg- och mellanstadiet så att kunskaperna är med upp på högstadiet för det är då det börjar märkas om man har kunskapsluckor eller inte förstår allt.

Skolan kommer att rapportera löpande till kommunen som är huvudman om hur åtgärdsplanen fortlöper.

– Jag är glad att vi kommit igång med åtgärdsplanen. Fungerar den väl så kommer vi att arbeta på samma sätt i alla klasser i kommunen och då är det ingen åtgärdsplan längre utan ett arbetssätt som blir permanent, säger Boo Westlund.

Artikeltaggar

Boo WestlundEkshäradHagfors kommunKyrkhedens skolaSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.