Replik: Sämre och dyrare postservice

Debatt
PUBLICERAD:
Inga vanliga paket kommer med posten längre. De får hämtas på postens utlämningsställe som skall anges om man skickar efter något på posten (15 eller 30 kilometer bort), skriver Ingrid Fredriksson.
Foto: Alexandra Bengtsson/SvD/TT
Det är den här vägen det gått med posten de senaste åren, med ansvar för allt mindre, högre priser och sämre resultat, skriver Ingrid Fredriksson.

Svar till Leif Augustsson (NWT 31/1 2022).

Jag tackar för svaret! Augustsson replikerar att ”det skickas färre brev när samhället digitaliseras men att antalet paket ökar”, som svar på mitt konstaterande att tidningen/posten inte delas ut varje dag. Exakt vad jag också skulle ha svarat om jag haft betalt för det, höll jag på att säga; ett artigt, känslobefriat standardsvar som bara är att förmedla när folk knorrar.

En företagare jag pratade med skulle överge Postnord till förmån för ett fraktföretag nu när posten bara kommer varannan dag. Han behöver ju skicka paket varje dag! Det är den här vägen det gått med posten de senaste åren, med ansvar för allt mindre, högre priser och sämre resultat.

Måndag 31 januari, ingen post. Tisdag endast en tidning. Jag har ju betalat för varje dag! Som tur var kom det ingen elräkning heller. Men reklambladen med extrapriser? Eller är det inga extrapriser denna vecka?

”Paket kommer varje dag”, skriver Augustsson. Inga vanliga paket kommer med posten längre. De får hämtas på postens utlämningsställe som skall anges om man skickar efter något på posten (15 eller 30 kilometer bort). Jo, de kan faktiskt skickas ut till pensionärer i glesbygd men då måste det ansökas för varje paket. Och då kan det komma om ytterligare ett par dagar, med litet tur vill säga. Detta förutsätter dock att de äldre är har tillgång dator eller smartphone och är datakunniga. En annan möjlighet är att det kommer en stor lastbil (dock inte Postnords) med ett litet paket.

Vad jag skrev om var omsorgen, den omsorg om våra äldre i glesbygd det innebär att åtminstone få ett besök eller en tidning varje dag. Det sägs att det är dagens händelse på landsbygden när posten kommer. Det ligger nog mycket i detta. Och att ta tidningen med sig ut i solen är livskvalitet. Jag reagerar emot att vi har ett samhälle som inte har råd med livskvalitet till våra äldre, åtminstone inte i glesbygd.

Speciellt nu i orostider borde frågan om postutdelning på landsbygden ha granskats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Posten är ett aktiebolag men ägare är staten. Sedan Postnord kom till i samgåendet med Danmark har förlusten blivit allt större och kvaliteten allt sämre.

Augustsson skriver vidare om att tidningar kan söka bidrag till tidningsbud. Räcker det inte med att vi ”avlönar” Postnord för att få tidningen utburen i glesbygd?

Ingrid Fredriksson

Årjäng

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.