Replik: En märklig rökridå från stiftelsen mot rökning

Publicerad:
Det är denna skademinimeringsprincip som A non smoking generation är emot, trots att den får folk att sluta röka. Så illa tycker organisationen om detta samband att de försöker trolla bort det genom att leverera en riktig rökridå, skriver Anders Milton. Foto: Leif R Jansson / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Anledningen är att de inte gillar orsakssambandet: I Sverige kan befolkningen välja ett mindre skadligt alternativ till cigaretten, nämligen snus, skriver Anders Milton.

Svar till Helen Stjerna (NWT 1/2 2022).

Snuskommissionens främsta vision är ett rökfritt Sverige. Döm om vår förvåning när en av våra mer högljudda motståndare visar sig vara ”A non smoking generation”. I en märklig replik skriver dess generalsekreterare Helen Stjerna att EU ska lära av Sveriges misstag på tobaksområdet. Ett misstag som gör att vi har lägst tobaksrelaterad dödlighet inom unionen trots att vi konsumerar tobak i samma omfattning som EU-snittet. Förklaringen är att vi röker mindre.

Det borde A non smoking generation gilla. Men icke. Anledningen är att de inte gillar orsakssambandet: I Sverige kan befolkningen välja ett mindre skadligt alternativ till cigaretten, nämligen snus. Det är denna skademinimeringsprincip som A non smoking generation är emot, trots att den får folk att sluta röka. Så illa tycker organisationen om detta samband att de försöker trolla bort det genom att leverera en riktig rökridå. Så här resonerar de: Cigarettrökningen minskade markant i Sverige först under 2000-talet. Snuset har funnits längre. Alltså finns inget samband.

Men då måste de utelämna ett i sammanhanget helt avgörande faktaförhållande: Cigarettrökningen har minskat i hela EU under 2000-talet, informationsinsatserna om rökningens skadeverkningar är inte begränsad till Sverige. Problemet är att alltför många ändå fortsätter att röka. Det gäller inom hela EU inklusive, om än på en lägre nivå, Sverige.

Så skriver du en debattartikel

Vi konsumerar fortfarande tobak i relation med EU-snittet, och vi har fortfarande lägst tobaksrelaterade sjukdomar. Uppenbarligen är det bättre för folkhälsan att snusa än att röka. Ett alternativ som inte erbjuds våra EU-kolleger.

Så varför vill A non smoking generation inte glädjas med oss i Sverige för detta, och varför vill dess generalsekreterare inte att övriga EU ska erbjudas samma möjlighet. Ett cyniskt svar är att utan cigaretten inget behov av A non smoking generation.

En mer närliggande förklaring är att organisationen är finansierad av den svenska regeringen. Det beviljade beloppet för år 2022 är 1 550 000 kronor, utslussat via Folkhälsomyndigheten. Och regeringen har hittills inte velat anamma skademinimeringsprincipen. Stiftelsen en rökfri generation är nog helt enkelt bara mer intresserad av att hålla sig väl med sin sponsor än av att bekämpa rökningen.

Vi i Snuskommissionen har en annan inställning till vårt uppdrag. Vi menar att tilltron till verksamheten står och faller med att saken går före plånboken. Därför säger vi, tvärt emot vad Helen Stjerna försöker tillskriva oss, att vi absolut inte har någonting emot ett snusfritt samhälle; en uppfattning våra sponsorer i Snustillverkarföreningen sannolikt inte delar. Vi menar bara att rökningen måste bekämpas först. Folk dör av att röka, men kan leva med snuset, även om inte heller snuset är någon hälsoprodukt.

Så ett gott råd till Stiftelsen en rökfri generation: frigör er från regeringen och slut er till vår nollvision för cigarettrökningen i Sverige. Möjligen skulle det också appellera till era medlemmar.

Anders Milton

Ordförande, Snuskommissionen

Artikeltaggar

DebattEn rökfri generationEUFolkhälsaFolkhälsomyndighetenRegeringenRökningSvenska SnustillverkarföreningenTobak

Läs vidare