Hoppa till huvudinnehållet

Inför restriktionssläpp – nu vågar vi boka igen: ”Alla hjärtans dag är fullbokat”

Publicerad:
Fler och fler vågar boka upplevelser som hotell, klippning och spa.
Fler och fler vågar boka upplevelser som hotell, klippning och spa. Foto: NWT montage

Restaurangbesök eller spa-upplevelse.

Med restriktionssläpp på onsdagen och Alla hjärtans dag och sportlov i antågande, hur ser bokningstrycket ut i Värmland?

På Sundstabadet erbjuder man i relaxavdelningen ett Duo-paket inför alla hjärtans dag.

– Alla hjärtans dag är fullbokat. Inne i relaxavdelningen har vi ett duo-paket, med duo-massage och sådant där, säger Robert Ojala, kommunikatör på Sundstabadet.

Alla hjärtans dag är det fullbokat på relaxen i Sundstabadet. På sportlovet ordnas familjerelaxdagar, men de biljetterna är inte sålda än, säger Robert Ojala.
Alla hjärtans dag är det fullbokat på relaxen i Sundstabadet. På sportlovet ordnas familjerelaxdagar, men de biljetterna är inte sålda än, säger Robert Ojala. Foto: Helena Karlsson

På sportlovet kommer man precis som andra lov att erbjuda en familjeupplevelse i relaxavdelningen och bland annat en uppblåsbar hinderbana i badet.

– Vi har inte släppt biljetterna till sportlovet än. Vi kommer att ha familjerelaxdagar så som vi har haft senaste loven, som har varit fullsatta varje gång.

Vad innebär familjerelaxdagarna?

– Man gör om relaxen till en mer familjevänlig miljö utan att tappa spa-känslan. Magasinen i tidningsställen byts ut till mer barnvänliga, man har en spelhörna, en barnvänlig meny och kanske framförallt så gör man om den här aufgussbastun, där man vevar runt olika väldoftande oljor. De dofterna är av mer tuttifrutti-karaktär än de vanliga dofterna som eukalyptus och lavendel.

Sundstabadet i Karlstad.
Sundstabadet i Karlstad. Foto: Anders Hanson

”Lagom tryck”

På Dömle Herrgård är trycket lite lagom inför Alla hjärtans dag.

– Det är helt okej, inte helt fullt. Det är sämre än innan pandemin, säger Jennie Skogman, anställd på Dömle Herrgård.

Restriktionssläppet märks dock på bokningar längre fram.

– Det märks på mejlen det sista nu, att det börjar komma igång. Men det är sådana som bokar längre fram.

Vad bokar man då?

– Det är konferenser. De börjar nog våga boka nu. Små grupper vågar boka lite tidigare, men de större är i maj och september.

Restriktionerna lättar: Här är konserterna i Värmland – stor lista

”Snabba av- och påbokningar”

Ekolea ekologisk hud- & hårvård har inte märkt någon rusning inför just alla hjärtans dag på måndag.

– Inte just för Alla hjärtans dag.

Har ni fått in fler bokningar sedan beskedet kom att restriktionerna ska släppa?

– Lite grann har det väl ökat på. Vi har märkt när det har varit så tidigare att det blir mer när det väl har börjat (när restriktionerna har släppt, reds anm), säger Angelika Lösbacka, hudterapeut och massör på Ekolea.

– Sedan går det väldigt upp och ner för det kan vara väldigt snabba av- och påbokningar. Januari och februari i den här branschen är ju alltid lite lugnare i vanliga fall också.

Hon nämner också att det är många som är sjuka och därför måste boka av sina behandlingar.

Skönhetsvård för herrar på Ekolea i Karlstad.
Skönhetsvård för herrar på Ekolea i Karlstad. Foto: Sofie Hagman

Mer hårbehandlingar

Ekolea har både hud- och hårvård och där har Angelika kunnat se en skillnad i bokningsflödet.

– De på hud har det lite lugnare, men de på hår har lite mer att göra.

Enligt henne har de sett liknande bokningsflöde under restriktionerna som under lågkonjunktur.

– Håret det ser man ju, men man kanske inte unnar sig en ansiktsbehandling på samma sätt. Sedan kommer man ju närmare under en ansiktsbehandling än under en klippning.

Mycket inför våren

Hos Selma spa i Sunne rasslade det till ordentligt i bokningsboxen när regeringen meddelade att restriktionerna försvinner.

– Det är stor skillnad, inte minst på konferenssidan, säger vd Lars Klinghagen. Den 23 december avbokades i princip allt, och hela januari har det varit helmörkt, men nu är det väldigt många som vill komma till oss igen. Vi har jättemycket bokningar inför våren.

”Det ser riktigt bra ut inför våren”, säger Lars Klinghagen, vd på Selma spa i Sunne.
”Det ser riktigt bra ut inför våren”, säger Lars Klinghagen, vd på Selma spa i Sunne.

Lars Klinghagen har med nöje kunnat konstatera ett uppdämt behov också hos gäster som bokar privat, åt sig själva och sina närmaste.

– Många kommer för att fira alla hjärtans dag hos oss. De flesta bokar söndag till måndag, men många väljer också att komma på måndag, som är alla hjärtans dag, och stanna till tisdagen. Där är det bara några få platser kvar.

– Vi märker också ett stort intresse för sportlovet, där vi har erbjudande vecka sju, åtta och nio, och bokningar från hela landet.

Fortsatt smittspridning

Men även om restriktionerna släpper så är smittspridningen inte över.

– Tyvärr är många sjuka, och det märker vi också, säger Lars Klinghagen. Vi har många bokningar med kort varsel, men också avbokningar på grund av sjukdom.

– Vi tar ett stort ansvar, vill jag påstå, och behåller våra egna restriktioner. Plexiglaset blir kvar i receptionen, så vi inte smittar varandra, vi behåller avstånden mellan borden och markeringarna med uppmaningar att hålla avstånd. På spa-området har vi kvar maxantalet, så att våra gäster kan röra sig och hitta platser utan att komma för nära andra.

Skolresor

På Boda borg, äventyrsanläggningen i Karlskoga, hände det också saker efter regeringens besked om restriktionerna.

– I fredags började det ringa, säger vd Samuel Bergwall. Det gällde framförallt bokningar för skolresor i vår. Jag gjorde inte annat än tog emot bokningar på hela dagen.

Samuel Bergwall är vd på Boda Borg i Karlskoga. När regeringen meddelade att restriktionerna släppte vällde bokningarna in från skolklasser som ska på skolresa i vår.
Samuel Bergwall är vd på Boda Borg i Karlskoga. När regeringen meddelade att restriktionerna släppte vällde bokningarna in från skolklasser som ska på skolresa i vår. Foto: Kajsa Juslin

Sportlovet finns det också intresse för.

–Där är det ingen explosion än, men de bokningarna kommer i regel inte förrän lite närmare in på lovet.

Boda borg har varit öppet under pandemin, men tagit emot färre gäster åt gången.

– Det kommer vi att fortsätta med, säger Samuel Bergwall. Vi har märkt att våra gäster uppskattar det. Vi tjänar kanske lite mindre, men kvaliteten blir högre.

Fullt på spa

På Stadshotellet i Karlstad har bokningarna också ökat, i synnerhet för konferenser och företagsarrangemang säger vd Anna Björkenstam Wedberg .

Det är också många som tänker tillbringa alla hjärtans dag på hotellets spa-avdelning.

– Men där har vi haft fullbokat på helgerna hela tiden. Folk har varit sugna på att hitta på något, och vi har haft öppet när konserter och teaterföreställningar ställts in.

Artikeltaggar

Boda borgDömle herrgårdMänskligtNöje/KulturSelma spaSundstabadetVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.