Hoppa till huvudinnehållet

Gerd om bakgrunden till musiken: "Känner mer en styrka än ledsamhet"

Publicerad:
En av landets stora pophopp, Karlstadsartisten Gerd släpper nu sin debut-ep.
En av landets stora pophopp, Karlstadsartisten Gerd släpper nu sin debut-ep. Foto: Paul Wennerholm/TT

På fredag släpper popsensationen Gerd sin debut-ep. Hon har redan uppmärksammats internationellt och spås bli en av landets framtida storstjärnor.

NWT möter Karlstadsartisten för att prata om ep:n "In it to lose" låt för låt.

1. Cold as Ice

– Jag bearbetar en massa saker med den här ep:n. Tanken är att det ska vara en enhetlig samling låtar, att de tillsammans berättar en historia. För mig finns här en tydlig början och ett tydligt slut.

– Cold as Ice handlar om när de varma, förälskade ögonen blir kalla. I produktionen av låten får de mjuka delarna stå för stunden då man inser att förhållandet inte kommer att hålla, att man har tappat det. De hårdare partierna uttrycker frustrationen över att man hamnade där man är, där kärleken tagit slut.

Stommen i ditt låtskrivande är du ensam vid pianot?

– Ja, det är så alla låtar börjar. De mjuka delarna i den här låten hade jag skrivit först, sedan jobbade jag med producenten Hannes Torsell för de hårdare partierna. Han kom på de distade fiolerna, de tillförde rytm och pondus. Det är viktigt med starka kontraster. I outrot använder vi ett väldigt långt reverb, det skulle förstärka känslan av längtan. Det blir som en symbol för kärleken som glider en ur händerna.

Värmländsk popdebut lyfts fram internationellt: "Svårt att ta in"
Den andra låten ”You You You” handlar om när när huvudet och hjärtat säger olika saker.
Den andra låten ”You You You” handlar om när när huvudet och hjärtat säger olika saker. Foto: Amanda Nilsson

2. You You You

– Den här kom till ur ren frustration. Frustration över ett förhållande som inte funkar och att det borde vara enkelt att avsluta det. Men som vi alla vet så är det sällan enkelt att avsluta något. Låten handlar om hur det är att inte kunna få ut en person ur huvudet. När man hela tiden överväger med sig om man fattat rätt beslut – ska vi säga hej då eller ska vi försöka göra om allt igen? När huvudet och hjärtat säger olika saker.

– Den här är producerad av Katarina Grubmüller. Den är väldigt dramatisk i produktionen vilket är inspirerat av vågor. Jag jobbade med låten i en sommarstuga vid Vänern utanför Karlstad. Det var stark blåst och höga vågor. Låten börjar trevande, man sitter med sig själv och så eskalerar allt med varje refräng. I slutet har "kom-ut-ur-mitt-huvud-frustrationen nått katastrofnivå. Produktionen följer en ökande dynamik som när det blåser upp till storm.

Restriktionerna lättar: Här är konserterna i Värmland – stor lista

Tänker du ofta i väder och vind-bilder när du gör musik?

– Ja! Väder är en av mina absolut största inspirationskällor. För mig är väderliknelser ett fint sätt att beskriva känslor på.

Gerd under framträdandet på galan Together For A Better Day på Avicii Arena, en konsert för att uppmärksamma psykisk ohälsa på stiftelsen Tim Bergling Foundations årliga dag.
Gerd under framträdandet på galan Together For A Better Day på Avicii Arena, en konsert för att uppmärksamma psykisk ohälsa på stiftelsen Tim Bergling Foundations årliga dag. Foto: Anders Wiklund/TT

3. Play it Cool

– Här handlar det om att anpassa sig efter någon annans behov på bekostnad av ens egna. Man ändrar på sig själv för att behaga någon annan. Det blir ett destruktivt tankesätt där man hämmar delar av sig själv. Körerna symboliserar ens inre röster.

Du framförde låten i TV4:s Nyhetsmorgon häromdagen, vad hände med låten när du spelade den live?

– Vi gjorde en akustisk version, väldigt olik den på skivan. Alla låtar får mer liv inför en publik! Vissa saker är svåra uttrycka när man står mot en vägg i studion och sjunger. Jag känner en annan typ av laddning när jag sjunger framför människor.

– Totalt har jag samarbetat med fyra producenter på ep:n. Varje låt kräver sin sak, därför har jag vänt mig till olika producenter. Trots olika samarbeten har jag månat om att det ska låta homogent. Musiken ska ha en kärna som känns som Gerd. Jag kan nog vara svår att jobba med för jag har en väldigt tydlig plan, jag visar mina väderbilder och förklarar hur jag vill att musiken ska låta genom att säga typ "Det här ska låta som vågor".

4. Lies for a Liar

– Videon har snart två miljoner visningar, vilket är galet! Låten handlar om hur man i en relation ljuger för varandra. Texten reflekterar över vad det var som gjorde att vi inte funkade tillsammans.

Hur mycket av det du skriver hämtar du ur egna upplevelser?

– Väldigt mycket. Det mesta är från mig eller från folk i min närhet. Det är svårt att sjunga om saker som jag inte genuint har erfarenhet av, som jag inte vet hur det känns. Jag måste bottna.

Det är tre år sedan du skrev de här låtarna, kan det kännas jobbigt att återuppleva de känslorna du gick igenom då?

– Till en del. Det är flera ex som har hört av sig och undrat om en låt handlar om den. Men så enkelt är det inte, ofta är personerna i texterna sammansatta av flera relationer där jag försatt mig själv i samma situation. Att skriva låtarna ger mig en styrka, jag skriver av mig för min egen skull. Så när jag framför låtarna i dag så känner jag mer en styrka än ledsamhet. Genom låtarna kan jag ju säga det jag vill ha sagt.

5. Honey Bee

– Tanken här var att låten skulle kännas fin. Den handlar om att kunna uppskatta en relation för vad den är. Och att man bevarar de fina minnena och att man väljer att minnas det som var bra när man väl går vidare. Den är ledsen, men samtidigt har låten ett glitter tycker jag. Det finns något sagolikt och vackert över den. Jag visste att detta skulle vara det sista spåret från början.

Kan du uppleva det som förlösande nu när de här låtarna får möta en publik?

– Ja, verkligen. Det är det som gör det här så läskigt. Det är min första ep och det är min egen lilla historia. Jag sammanfattar en del av mitt liv här. Nu ska musiken delas av andra vilket känns fint. Det fanns så mycket ensamhet i de här känslorna när jag skrev låtarna och nu kan musiken möta andra som förhoppningsvis relaterar.

Så bra är Karlstads popsensations debut: "Oemotståndlig"

I helgen medverkar Gerd i SVT:s "Gokväll". Senare i vår ska hon återvända till USA för en konsert i New York på drottning Silvias Childhood-gala.

USA-debut inför Nobelprisvinnare för värmländskt stjärnskott

Artikeltaggar

Drottning SilviaGerdMusikNew YorkNöje/KulturNWTPopSVTTV4Vänern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.