Efter Nissers (M) avsked – här är namnen som kan ersätta honom

Publicerad:
Anders Knape. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Efter Per-Samuel Nissers besked om att han lämnar posten som kommunalråd till hösten pågår nu en process hos Moderaterna med att få fram en efterträdare.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna fatta ett beslut den 20 februari, säger Anders Knape (M) som leder nomineringskommitténs arbete.

Under onsdagen meddelade Per-Samuel Nisser att han inte ställer upp för omval, efter att ha varit kommunstyrelsens ordförande i Karlstad i nästan 12 år.

– Per-Samuel har gjort ett mycket bra arbete som kommunalråd i Karlstad och han har ju varit verksam under en lång tid. Jag har full respekt om han tycker att han med ålderns rätt vill ta det lite lugnare framöver. Jag har stor respekt för det och stor förståelse för det beslutet, säger Anders Knape.

Per-Samuel Nissers besked att han tänker sluta till hösten innebär för Moderaterna i Karlstad att man måste få fram ett nytt förstanamn till valet den 11 september.

– Per-Samuel kommer att finnas med i politiken och vi har av tradition haft ganska bra kontinuitet. Det här kommer inte att innebära några dramatiska förändringar. Men alla personer har lite olika ledarstil och ingångsvärden för vad de gör så att det kommer naturligtvis att bli en förändring. Men jag är inte orolig för framtiden på något sätt.

Just nu arbetar Moderaternas nomineringskommitté fram ett förslag till en fullmäktigelista och sen ska medlemmarna ta ställning till den på ett nomineringsmöte.

– Då kommer det att klarna hur laguppställningen kommer att se ut och vem som kommer att vara vårt första namn.

Moderaterna genomförde ett provval på kommunnivå som pågick mellan den 10 december och den 31 december 2021.

– Det är rådgivande och är en del i värderingen av hur en lista ska se ut. Men det är på intet sätt avgörande.

Vad är det mer som avgör?

– Det är en sammanvägning som man måste göra. Lämplighet för uppdraget, kompetens, ställning i partiet. Det är många delar. Men först ska nomineringsstämman fastställa listan. Sen har den nya fullmäktigegruppen det sista ordet i processen. Men det ska mycket till att man frångår medlemmarnas uppfattningar.

I toppen av provvalslistan figurerade namnen: Alexander Torin, Magnus Resare, Marléne Lund Kopparklint och Christian Holm Barenfeld.

Någon av de här kan alltså bli Per-Samuels ersättare?

– Jag vill inte spekulera i det eftersom jag leder nomineringskommitténs arbete. Det vore fel av mig att föregripa den processen och jag är inte säker på att alla de personerna är intresserade heller.

– Det pågår en process nu och vår förhoppning är att vi ska kunna fatta ett beslut om listan den 20 februari, säger Anders Knape.

Artikeltaggar

Alexander TorinAnders KnapeChristian Holm BarenfeldKarlstadMagnus ResareMarléne Lund KopparklintModeraternaPer-Samuel NisserPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare