Värmlänningen om SHL-debut som 26-åring: ”Det var efterlängtat”

Publicerad:
Arvika HC-fostrade Rikard Olsén under SHL-debuten med Malmö mot Färjestad med Joakim Nygård. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Rikard Olsén kan se tillbaka på en minst sagt speciell vecka.

Backen som spelar för Kristianstad i allsvenskan blev utlånad till Malmö där han gjorde SHL-debut som 26-åring.

– Det var kul. Det är något som jag har kämpat för en stund, säger Arvikasonen.

Rikard Olsén med Arvika HC som moderklubb gör sin andra säsong med Kristianstad IK i allsvenskan. Den här säsongen snittar den värmländske backen drygt 19 minuter istid per match och han är noterad för fyra mål och åtta poäng på 36 grundseriematcher.

På Olséns meritlista finns sammanlagt 253 allsvenska matcher och för en vecka sedan noll SHL-matcher.

Men nu har han två. Malmö sökte förstärkning för spelare som lämnat för OS i Peking och SHL-laget valde att plocka in Rikard Olsén. I torsdags gjorde han debut i den svenska högstaligan.

– Det var kul. Det är något som jag har kämpat för en stund. Det var efterlängtat, men ändå först nu som jag har kommit upp i den nivån så att det fanns en möjlighet, säger Rikard Olsén och fortsätter:

– Det handlar väl om att jag den här säsongen har gjort det bra under en längre period och då kommer väl en sådan chans till slut.

”Extra kul”

Att debutera mot just Färjestad var givetvis också speciellt.

– Det är klart att det var extra kul när jag kommer från Arvika.

– Men det var lite tråkigt att det var utan det här publiktrycket kring matcherna. Nu släpps snart publikrestriktionerna igen vilket blir kul, men det hade varit extra kul med SHL-debut med vanlig publik.

I Malmö, mot Färjestad, återförenades Olsén med barndomskompisen och Malmöforwarden Johan Olofsson som också har Arvika HC som moderklubb.

– Det var en skön trygghet med Johan när jag kom till ett nytt lag, extra gött att ha någon där som man har växt upp med och känt hela livet.

Kristianstads 26-årige back Rikard Olsén.
Kristianstads 26-årige back Rikard Olsén. Foto: JESPER ZERMAN

”En jäkligt bra säsong”

Rikard Olsén är nu tillbaka i Kristianstad. Ett Kristianstad som överraskat många och är på femte plats i den allsvenska tabellen. Förra säsongen behövde laget kvala sig kvar – nu vankas det slutspel.

– Resultatet så här långt den här säsongen hade väl ingen av oss förväntat sig egentligen. Vi hade som mål att undvika negativt kval, så på det sättet har vi hittills gjort en jäkligt bra säsong.

– Det är en ganska skön känsla att gå in mot ett slutspel och egentligen inte ha någon press på sig. Vi kan gå in med en jäkla bra känsla och se hur långt det räcker.

Kristianstad har som lag tagit stora kliv i tabellen och samma sak går att säga om Rikard Olséns utveckling som back.

– Ja, framför allt har jag den här säsongen hela tiden hållit en jämn och hög nivå. Det är klart att man har dåliga matcher ibland. Men jag tycker att mina dippar inte blir lika djupa, jag ligger ändå kvar på en bra och stabil nivå.

– Det blir inte de här dalarna i prestation som jag kände förra säsongen. Nu har det känts bra hela året även om det kan vara någon enstaka match här och där när jag inte är lika bra, men det har inte varit katastrof liksom.

Du sitter på utgående kontrakt med Kristianstad, hur tänker du kring framtiden?

– Jag har inte tänkt så mycket kring det. Jag försöker att leva i nuet. Det har man blivit påmind om den senaste veckan med utlåning till Malmö och SHL-debut. Man får ta det lite dag för dag, jag fokuserar på att vara här och nu i Kristianstad och jag har som sagt inte tänkt så mycket på nästa säsong. Det får vi ta när det dyker upp så att säga.

Kanske kan det bli fler SHL-matcher för just Malmö. I en intervju med Sydsvenskan öppnade lagets sportchef Patrik Sylvegård Malmö-dörren på glänt för att Olsén kan vara en potentiell värvning till nästa säsong.

– Ja, det har han väl sagt lite, att det är intressant och så vidare. Men sedan vet man aldrig hur det blir med det. Det är roligt att Malmö ser det så, men det är inget som är klart förrän det är klart, säger Rikard Olsén.

Värmlänningen imponerade i SHL-debuten: ”En back vi kan titta på för framtiden”
Värmlänningen Rikard Olsén.
Värmlänningen Rikard Olsén. Foto: AVDO BILKANOVIC

Artikeltaggar

Arvika HCFärjestad BK HerrHockeyallsvenskanIshockeyKristianstads IKMalmö RedhawksRikard OlsénSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare