Unga slutade träna – politiker vill dela ut miljoner: ”Viktigt att hjälpa föreningarna”

Publicerad:
Den politiska majoriteten, S, C och L vill dela ut två miljoner i stimulanspengar. Foto: Morgan Bäckvall

Unga personer slutade gå på sin fotbollsträning och musikföreningar tvingades avstå evenemang, som en följd av coronapandemin.

Nu vill den politiska majoriteten i Torsby kommun ge stimulanspengar. Till det vill man avsätta totalt två miljoner kronor under 2022.

– Vi ser att coronan som nu varit i två år har gjort att ungdomar slutar med sin fotbollsträning, olika sorters träningar och det är oftast svårt att få dem tillbaka, säger kommunalrådet Anna-Lena Carlsson (C), som en förklaring på en satsning som går under parollen ”Vi satsar på hela Torsby kommun”.

Den innebär stimulanspengar i tre delar.

Stimulanspengar till tre förvaltningar föreslås i Torsby kommun.
Stimulanspengar till tre förvaltningar föreslås i Torsby kommun. Foto: Christian Ljung

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna vill avsätta en miljon kronor för att aktivera barn- och ungdomar med flera och nya idrotts- och kulturaktiviteter.

Konkreta förslag

– Här ser vi att det är viktigt att hjälpa föreningarna att aktivera sig för att faktiskt nå ut med olika aktiviteter, som kan tilltala de unga att komma tillbaka till föreningslivet, säger Anna-Lena Carlsson.

En miljon avsätts under 2022 till fritidsavdelningen och kulturavdelningen, samt näringslivs- och besöksnäringsavdelningen.

– Sedan vill vi att de tre avdelningarna återkommer till oss med konkreta förslag. Det här vill vi ska gå väldigt snabbt, säger kommunalrådet Peter Jonsson (S).

Vidare vill S, C och L avsätta 500 000 kronor för att öka kvaliteten på kosten till kommunens brukare.

– Det har varit på tal ganska nyligen att de rutiner man har för mat till äldre kanske inte, överallt, är så bra. De får för stora portioner för sällan. Det gäller väl kanske inte vår kommun, men det är väl ingenting som inte kan bli bättre, säger AnnKatrin Uppvall (L).

Landsbygdspotten som infördes 2021 har varit uppskattad. Nu vill S, C och L avsätta ytterligare 500 000 kronor, totalt 1,5 miljoner och öka maxbeloppet från 50 000 till 75 000 kronor för 2022.

Finansiering sker genom ett extra anslag på 5,5 miljoner till kommunstyrelsen, som tog beslut om under måndagen.

Ärendet kommer att gå direkt till kommunstyrelsens arbetsutskott som ett nämndinitiativ.

SD vill ge pengar till att förebygga psykisk ohälsa och stötta arbetsmarknadsåtgärder

Artikeltaggar

Ann-Katrin UppvallAnna-Lena CarlssonCenterpartietLiberalernaPeter JonssonPolitikSocialdemokraternaTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare