Hoppa till huvudinnehållet

Nu hävs restriktionerna och biljetterna rasslar loss: ”Skillnaden är enorm”

Publicerad:
Pernilla Bergland Eduard på Wermland opera och Anna Skoglund på Riksteatern Värmland är båda glada över att kulturlivet åter släpps fritt, men ser också utmaningar på vägen tillbaka till normalläge.
Pernilla Bergland Eduard på Wermland opera och Anna Skoglund på Riksteatern Värmland är båda glada över att kulturlivet åter släpps fritt, men ser också utmaningar på vägen tillbaka till normalläge. Foto: Lena Richardson

Fler biljetter släpps loss, avspärrningsband rivs bort och nya föreställningar bokas på. Från och med den 9 februari släpps i stort sett alla coronarestriktioner i Sverige och kulturlivet går mot en välkommen nystart.

– Det är skönt att få lite fast mark under fötterna igen, säger Anna Skoglund, verksamhetsledare för Riksteatern Värmland.

Hej då deltagartak, hej då covidpass i kulturen och hej då tomma stolar mellan sällskapen. Nu väntar nya tider – och nya biljettsläpp till platser som varit blockerade på grund av restriktionerna.

Stor lista: Här är konserterna i Värmland

Torsdagen den 10 februari håller Wermland opera konsert på Karlstads CCC. Samma kväll ger Riksteaterföreningen i Arvika föreställningen Sörjen som blev, som sedan också spelas på Arenan i Karlstad, den 11 februari.

Det är tre av de första kulturevenemangen som kommer att hållas i Värmland efter att restriktionerna lyfts.

Hervor Svenonius är ordförande för Karlstads riksteaterförening.
Hervor Svenonius är ordförande för Karlstads riksteaterförening. Foto: Lena Richardson

– Vilken glädjechock för oss kulturarrangörer! Nu kommer vi inte att behöva vaccinpass och vi kan sälja alla biljetter, säger Hervor Svenonius i Karlstads riksteaterförening.

– Nu är det fritt fram. Nu hoppas vi bara att folk ska våga komma också, säger Pernilla Bergland Eduard, marknadschef på Wermland opera.

1 200 nya platser på CCC

Och det är ett stort antal biljetter som nu rasslar loss. Störst skillnad blir det på Karlstads CCC:

– På våra abonnemangskonserter där har vi fått ut 468 platser, men egentligen finns det 1 600, säger Pernilla Bergland Eduard.

Pernilla Bergland Eduard är marknadschef på Wermland opera och är glad över att många fler nu kommer att kunna se operans storsatsning Eurydike.
Pernilla Bergland Eduard är marknadschef på Wermland opera och är glad över att många fler nu kommer att kunna se operans storsatsning Eurydike. Foto: Lena Richardson

”Skillnaden är enorm”

I operans egen salong fick man ut 112 platser av 400. Att de 288 platser som man varit tvungna att hålla tomma på grund av restriktionerna nu får fyllas blir guld värt när nya operan Eurydike spelas.

Med hela salongen öppen för bokning kommer 6 400 personer istället för bara 1792 att kunna se operan under de 16 föreställningarna på spelschemat. Biljettintäkterna blir därefter.

– Skillnaden är enorm. Förutom det rent ekonomiska värdet, är det också en urpremiär, så är det verkligen bra att den får ses av så många som möjligt. Den absolut största vinsten är att fler får se den, säger Pernilla Bergland Eduard.

Från 44 till 167 i salongen

Också på Arenan i Karlstad blir det ett rejält hopp uppåt i publikkapacitet. Där har det med de senaste restriktionerna räknats som fullsatt med bara 44 personer i salongen. Nu får också resterande 123 platser besättas.

På kort sikt innebär det att Karlstads riksteaterförening i dagsläget har ett stort antal osålda biljetter både till fredagens teater och till lördagens dubbla föreställningar med gruppen 123 Schtunk.

– Nu är det ju lite kort varsel, minst sagt, men det blir kul i alla fall, säger Hervor Svenonius.

Lång startsträcka

Hon hoppas att publiken vågar ansluta, men tror att det tar tid innan allt verkligen är som vanligt igen.

– Man har ju nästan glömt hur det är att gå på teater. Jag tror startsträckan kan ta hela den här våren, för jag tror att det kommer att sitta i ganska länge, känslan av ”törs vi det här”.

Pernilla Bergland Eduard är inne på samma linje:

– Det är ju inte så att bara pandemin är slut, rusar folk iväg. En del tar det lite vackert.

Lång planeringshorisont

Nej, att starta om kulturlivet är inte som att trycka på en knapp. För Mattias Nord, vd på Karlstad CCC, innebär de lyfta restriktionerna i första hand att han och kollegorna äntligen kan börja fylla på kalendern:

Mattias Nord, VD för Karlstads CCC välkomnar de lyfta restriktionerna, men påminner om att planeringshorisonten för stora konserter och kongresser är lång.
Mattias Nord, VD för Karlstads CCC välkomnar de lyfta restriktionerna, men påminner om att planeringshorisonten för stora konserter och kongresser är lång. Foto: Lisa Olaison

– Nu är det dags att ta tag i massa konserter som blivit uppskjutna och hitta nya datum till dem. Vi har en del kongresser och stora möten här inbokade under april och maj, som vi är otroligt tacksamma att de valt att låta ligga kvar.

CCC arbetar med lång planeringshorisont och han befarar att det blir ett svårt glapp innan allt är igång igen.

– Mars blir en otroligt tuff månad för oss. Idag gav Mikael Damberg (finansministern, reds anm) beskedet att det blir inget omställningsstöd för mars, samtidigt som många väljer att avvakta med att dra igång. Det blev ett dråpslag för oss faktiskt.

”Visst är det härligt”

Hans känsla inför att restriktionerna lyfts är dock positiv:

– Visst är det härligt! Det är härligt att det ges möjlighet att gå på opera, konserter, konferenser och att göra det utan restriktioner. Det är skönt att få höra att vi kan få återgå till någon form av normalitet. Exakt hur den kommer att se ut återstår att se, men vi människor kan ofta ställa om snabbt till något positivt!

Stolt över föreningarna

Och det finns scenupplevelser i Värmland också i närtid.

– Vi är så glada att vi får möjlighet att släppa fler biljetter och att vi har program. Jag är glad och stolt över våra riksteaterföreningar som haft framtidstro och vågade boka in föreställningar långt i förväg. Det tycker jag är starkt av dem, att hålla i och våga bestämma det, så att de har fina program nu, säger Anna Skoglund, verksamhetsledare för Riksteatern Värmland.

Anna Skoglund på Riksteatern Värmland ser fram emot en teatervår fylld av intressanta föreställningar, som kommer att kunna ses av fler. ”Man får inte glömma bort vilken magi som finns i scenkonstverk!”
Anna Skoglund på Riksteatern Värmland ser fram emot en teatervår fylld av intressanta föreställningar, som kommer att kunna ses av fler. ”Man får inte glömma bort vilken magi som finns i scenkonstverk!” Foto: Lena Richardson

Hon låter peppad och tror att alla teaterföreningarna är laddade nu, efter beskedet om att restriktionerna tas bort.

– Det är skönt att få lite fast mark under fötterna igen.

Hur lång tror du startsträckan blir?

– Det är det vi får se nu. Vi har försökt att hålla alla föreningarna under armarna för att alla ska finnas kvar och hoppas att alla har kvar lusten att hålla igång.

Hon tror att många längtar, på båda sidor av scenkanten. Hon längtar också:

– Jag ser fram emot att uppleva det magiska i scenkonst live.

Glada, men slitna

Samtidigt har ovissheten och många tvära kast varit svårt för många arrangörer. Därför tror hon många snarare känner ”försiktig lättnad” än jublande glädje.

– Jag tror att man är lite sliten. När det öppnas igen tror jag man får lite distans till vad vi varit med om, vilken grej liksom! Den stora utmaningen nu är att hitta inspirationen och glädjen i att arrangera scenkonst och att publiken ska komma igen.

Tror på stark vår

Inte heller Anders Dahl, vd på Scalateatern i Karlstad, har hjulat gatan fram efter beskedet.

– Nej, det är ett mer behärskat jippi!

Anders Dahl, vd på Scalateatern i Karlstad, tror på en stark scenvår.
Anders Dahl, vd på Scalateatern i Karlstad, tror på en stark scenvår. Foto: Lena Richardson

Men glad är han. ”Äntligen” är känslan. Även om det inte kommer att märkas stor skillnad nu direkt i salongen, tror han på en stark vår:

– Mycket hann ju flyttas, så det blir inte så mycket mer i februari, men i mars-april-maj. Vi ser positivt på vårsäsongen, även om vi förlorat en och en halv månad ungefär.

Han är lättad över att restriktionerna släpps, men minst lika glad över bakgrunden till beslutet: att vi nu verkar vara på väg ut ur pandemin.

Handspriten kvar

– Om det släpper nu och folk inte blir sjuka och vårdpersonalen inte behöver gå på knäna, då är det också stort! säger han, men tillägger att handspriten nog får stå framme ett bra tag.

Pernilla Bergland Eduard tror att den blir kvar på operan också, även om det var en helt annan sorts flaskor hon först tänkte på när regeringsbeskedet kom i förra veckan. Första tanken: ”Nu korkar vi upp champagnen!”

Gjorde ni det då?

– Nej, vi har ju en alkoholpolicy. Men vi är jätteglada.

Mattias Karlsson, föreståndare på Folkets hus i Filipstad, kan ta bort förbudsskyltarna som sitter på varannan rad i biosalongen, men de blir kvar ändå en tid. ”Vi kommer att ha kvar en gräns på 50 en månad till. Vi har sällan fler besökare”, säger han och tror att fler känner sig trygga att komma på evenemang då.
Mattias Karlsson, föreståndare på Folkets hus i Filipstad, kan ta bort förbudsskyltarna som sitter på varannan rad i biosalongen, men de blir kvar ändå en tid. ”Vi kommer att ha kvar en gräns på 50 en månad till. Vi har sällan fler besökare”, säger han och tror att fler känner sig trygga att komma på evenemang då. Foto: Lena Richardson
Så het är teatervåren i VärmlandEdda Magnason släpper loss Eurydikes urkraft

Detta gäller även efter den 9 februari 2022:

• Alla som är sjuka och misstänker att de har covid-19 rekommenderas att stanna hemma och undvika nära kontakt med andra människor.

• Den som är ovaccinerad rekommenderas även fortsatt att vara särskilt försiktig, undvika trängsel och inomhusmiljöer där många människor samlas. För de som har riskfaktorer eller är över 50 år är det särskilt viktigt.

• En återgång till arbetsplatsen bör ske successivt.

• Universitet och högskolor som hittills har haft delvis distansundervisning rekommenderas en successiv tillbakagång.

• Hälso- och sjukvården och omsorgen behöver fortsätta vidta riskreducerande och förebyggande åtgärder så länge det finns en omfattande smittspridning i samhället.

Vidare har Folkhälsomyndigheten tagit fram en ny provtagningsindikation som fokuserar testning på patienter och personal inom hälso- och sjukvård och omsorg.

Källa: regeringen.se

Artikeltaggar

Anders DahlArenanArvikaBesöksnäringCoronavirusetFilipstadFilipstads Folkets husHervor SvenoniusKarlstadKarlstad CCCKarlstads riksteaterföreningKonserterMusikNöje/KulturPandemiPernilla Bergland EduardRiksteaternRiksteatern VärmlandSamhälleScalateaternTeaterVärmlands länWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.