Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Därför lämnade vi Hammarösamverkan

Publicerad:
Under Socialdemokraternas ledning har nu alla partier enats om detta för Hammaröbarnens bästa, skriver Margareta Ivarsson och Nils Bagge.
Under Socialdemokraternas ledning har nu alla partier enats om detta för Hammaröbarnens bästa, skriver Margareta Ivarsson och Nils Bagge. Foto: VF arkiv

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ett lag med fem medlemmar där tre av dem bildar en inre klubb går inte. Därför kunde vi inte vara kvar, skriver Margareta Ivarsson och Nils Bagge.

Svar till Nils Safferson (NWT 28/1).

I NWT Debatt fredagen den 28 januari berömmer sig Moderaterna för att vi skulle ha dem att tacka för att nya skolor byggs på Hammarö. Med 7 mandat av 31 i fullmäktige! Men historieskrivningen i artikeln felaktig. Nu måste Hammaröborna få veta sanningen.

I artikeln skriver Nils Safferson att Centern och Miljöpartiet valde att hoppa av Hammarösamverkan för att vi var oense med Moderaterna om förslaget att riva Hammarlundens högstadium. Det är helt fel! Har inte Safferson fått läsa vårt avskedsbrev? Där står i klartext att ledarskapet inte fungerade. Ett lag med fem medlemmar där tre av dem bildar en inre klubb går inte. Därför kunde vi inte vara kvar!

Till ett gott ledarskap hör delaktighet och respekt och ett aktivt intresse för vad som motiverar lagmedlemmarna att vilja tillhöra laget. Då löser man sina oenigheter. Vi beklagar att Moderaterna inte klarade det ledaruppdraget.

Så skriver du en debattartikel

Safferson skriver att beslutet att bygga ny skola på Hammarlunden kunde ha fattats 2020. Det är fel, och påståendet visar att Moderaterna ännu inte har reflekterat över sitt ledarskap. Vi stod inför den exceptionella situationen att eventuellt riva en skolbyggnad som inte ens hade 40 år på nacken. Är det då svårt att begripa att flera lagmedlemmar vill ha ett beslutsunderlag som säkerställer god hushållning med kommunens pengar?

Den nya majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Vänstern, Centern och Miljöpartiet som bildades i september 2020 har nu utrett och redovisat olika lösningsalternativ för de båda högstadieskolorna, inklusive den viktiga frågan om vilket elevantal skolorna ska dimensioneras för.

Tjänstemännens utredningar som blev klara i november 2021 rekommenderade i båda fallen att bygga nya skolor, en vid Hammarö utbildningscenter, och en vid Hammarlunden. Besluten klubbades i kommunstyrelsen i december 2021. Under Socialdemokraternas ledning har nu alla partier enats om detta för Hammaröbarnens bästa.

Till glädje för alla Hammaröbor vill vi avslutningsvis berätta att alla partier nu verkar vara överens om att skatten ska sänkas 2023. Strävan från C och MP är att under ett antal år därefter successivt arbeta oss tillbaka till den skattenivå vi hade före 2019, förutsatt att det kan ske utan att tumma på kvaliteten i skolor och äldreomsorg.

Margareta Ivarsson

Gruppledare för Centerpartiet på Hammarö

Nils Bagge

Ordförande för Miljöpartiet på Hammarö

Artikeltaggar

CenterpartietDebattHammarlundens skolaHammarö kommunHammarösamverkanHUCKommunalskattMargareta IvarssonMiljöpartietModeraternaNils BaggeNils SaffersonSocialdemokraternaVänsterpartiet