Bubbel från Byrån: Hellre dubbelmoral än påtvingad moral

Signerat | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Men det forskarna är upprörda över i Sverige är tvärtom att man använder munskydd utan att kräva det av allmänheten, skriver Byrån.
Foto: Anders Wiklund/TT
Så kan det gå när man inte har någon mörkhyad i umgängeskretsen eller på lönelistan men ändå vill plocka mångfaldspoäng, skriver Byrån.

Ett antal framstående medicinforskare har anklagat politiker i såväl riksdag som regering för dubbelmoral angående munskydd. Dubbelmoral är särskilt pikant när lagstiftare inte förmår leva upp till de krav som de ställt på sina medborgare. Men det forskarna är upprörda över i Sverige är tvärtom att man använder munskydd utan att kräva det av allmänheten.

Oavsett åtgärdens lämplighet, är Byrån glad för att svenska politiker i åtminstone ett fall väljer att föregå med gott (?) exempel i stället för att påtvinga sina egna preferenser på resten av landet.

Digital mångfald

En reklamaffisch för ett ljudboksföretag uppmärksammades nyligen för en antirasistisk tabbe. Bilden är ett foto av en mörkhyad hand som håller upp en mobiltelefon med en ljudbok. Problemet är bara att det på bilden huvudsakligen är handflatan som är mörkhyad, trots att denna i verkligheten borde vara betydlig ljusare än resten av handen. Bilden tycks helt enkelt vara manipulerad i efterhand.

Så kan det gå när man inte har någon mörkhyad i umgängeskretsen eller på lönelistan men ändå vill plocka mångfaldspoäng.

Förtroende mer än en privatsak

Biskopen i Visby stift avkragas av Svenska kyrkans ansvarsnämnd på grund av en långvarig otrohetsaffär. Nämnden betonar att han som biskop uppbär ett särskilt förtroende mot medlemmarna som svårligen kan upprätthållas om man bryter mot trons grundsatser.

Kyrkans nya förtroendearbete är välkommet, men det kunde även gälla i den offentliga sfären. Att som exempelvis ärkebiskopen och biskopen i Luleå hävda att etableringen av en gruva inte skulle vara andligt hållbar stärker knappast förtroendet hos de medlemmar som är av motsatt åsikt.

Byrån undrar om även sådana offentliga klavertramp inte borde kunna leda till avkragning. Principen att du får vänstra så mycket du vill i ämbetet men inte i privatlivet är vare sig andligt eller världsligt hållbar.

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.