Hoppa till huvudinnehållet

Styrelser med utländska ledamöter ger bättre affärer

Publicerad:
Anna Lundmark Lundbergh, vd Almi i Värmland som har tagit initiativet till rapporten som har undersökt sambandet mellan mångfald i styrelser och bolagens ekonomiska prestation.
Anna Lundmark Lundbergh, vd Almi i Värmland som har tagit initiativet till rapporten som har undersökt sambandet mellan mångfald i styrelser och bolagens ekonomiska prestation. Foto: Håkan Strandman

Bolagsstyrelser med blandade nationaliteter är bättre för affärerna än styrelser som består av bara inrikesfödda. Det visar en ny undersökning.

– Ju mer som händer i omvärlden, desto fler förstår att vi behöver utveckla styrelserna med andra kompetenser, säger Anna Lundmark Lundbergh, vd Almi Värmland, som tog initiativet till den nya rapporten.

Förra våren släppte Almi en rapport som undersökte den ekonomiska effekten av jämställdhet i bolagsstyrelser. Den visade att styrelser med en hög andel kvinnor ledde till förbättrade ekonomiska resultat. Nu presenterar Almi en ny rapport, som i likhet med den förra är utförd av Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleås tekniska universitet.

Den nya rapporten har undersökt om det finns några skillnader i ekonomiskt utfall mellan styrelser som består av bara inrikes födda och styrelser som har ledamöter med både svensk och utländsk bakgrund.

Nästan 100 000 bolag

Malin Malmströms undersökning utgår från 96 090 svenska aktiebolag med minst fem miljoner i omsättning och/eller minst fem anställda. En styrka med studien är att den spänner över tre år, 2016-2018.

Rapporten, som är den första i sitt slag, visar att jämlika styrelser avseende ledamöternas bakgrund, leder till högre omsättning och ökad export samt import – oavsett vilken bransch företagen verkar inom.

Anna Lundmark Lundbergh och Almi Värmland talar ofta om vikten av ett aktivt styrelsearbete, och hur viktigt det är att man rekryterar den kompetens företaget behöver.

Hon tycker att den nya studien är ett bra verktyg för förändring. Och det är inte bara kalla fakta om högre omsättning som talar för mer blandade styrelser, menar hon.

– Därutöver handlar det om attraktionskraften och innovationskraften - vi alla vill göra affärer med bolag som är sjyssta. Bredd i fråga om olika bakgrund är något som är viktigt och blir bara viktigare. Då kan man inte bara rekrytera bland sina befintliga nätverk, då får man ofta bara mer av samma.

Räcker inte

Att rekrytera ledamöter med utländsk bakgrund räcker dock inte, menar hon. Vilka förutsättningar de ges är lika viktigt.

– Det gäller att ha en medveten inkluderande struktur och kultur för att frigöra kraften och dynamiken.

Spegla kunderna

När man rekryterar styrelse är det viktigt att titta på vilken kundgrupp företaget riktar sig mot, och ha styrelseledamöter som speglar den kundgruppen, menar Anna Lundmark Lundbergh. Är företaget inriktat på export kan styrelser med kulturell mångfald skapa konkurrensfördelar genom nätverk och kontakter, affärsmässig förståelse och kunskap om leverantörer och kunder på den nya marknaden.

Den optimala andelen

En slutsats som dras i studien är att kulturellt blandade styrelser inte per automatik är bättre för affärerna.

Förenklat och på ett generellt plan kan man säga att ju mer mångfald man har i styrelsernas sammansättning desto mer har man av både kreativitet och konflikt i beslutsprocesserna.

”Kognitiv komplexitet, risk för konflikt, brister i kommunikation och samarbete samt brister i social integration och nöjdhet är nackdelar som tidigare studier identifierat som effekter som kan uppstå av kulturell diversifiering.” heter det i studien.

–Ju mer olika vi är, desto mer behöver vi jobba med en medvetet inkluderande struktur och kultur, säger Anna Lundmark Lundbergh.

Den optimala fördelningen ligger enligt den här studien på cirka 30 procent utländska ledamöter och 70 procent inrikes födda.

Bara fyra procent i dag

I Värmland har i dag fyra procent av bolagens styrelseledamöter utländsk bakgrund, och siffran för hela riket är åtta procent. Det finns med andra ord en stor outnyttjad potential här.

– Bolagen man har tittat på i den här studien har i genomsnitt 3,14 styrelseledamöter. Då kan man säga att det optimala är att ta in en ny ledamot med utländsk bakgrund, säger Anna Lundmark Lundbergh.

Artikeltaggar

AlmiAnna Lundmark LundberghExportFöretagandeNäringslivVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.