Hoppa till huvudinnehållet

Uppförandekod för ståupp-branschen: "Skapar tydlighet och trygghet"

Publicerad:
Karin Adelsköld, Malin Appeltofft, Therese Sandin och Sara Andersson Marmnäs är initiativtagare till den uppförandekod som nu införs i ståupp-branschen.
Karin Adelsköld, Malin Appeltofft, Therese Sandin och Sara Andersson Marmnäs är initiativtagare till den uppförandekod som nu införs i ståupp-branschen. Foto: Pressbild

Sveriges ståupp-bransch inför riktlinjer för att skapa en sundare och mer inkluderande arbetsmiljö. Initiativtagarna vill slå ett slag för en justare bransch för komiker och publik och flera stor namn ställer sig bakom.

Ståuppkomiker i Sverige ska få en bättre arbetsmiljö med hjälp av särskilda riktlinjer – eller rättare sagt en skriftlig uppförandekod. Initiativtagare är komikerna Sara Andersson Marmnäs, Therese Sandin, Malin Appeltofft och Karin Adelsköld.

– Vi har pratat om det här väldigt länge. Problemet är att arbetsgivaren kan var ett stort bolag eller en stor klubb, men det kan också vara en svensexa eller liten pub. När det gäller utövarna finns det hobbykomiker, medan andra är superetablerade. Riktlinjerna är ett första steg och något som alla, liten som stor, kan enas om, säger Karin Adelsköld.

Riktlinjerna införs efter komikern Bianca Kronlöfs uppmärksammade Instagraminlägg våren 2021, som lyfte de strukturella problem som finns inom branschen.

– Det blev en utlösande faktor som fick också att äntligen ta tag i det här, säger Karin Adelsköld.

Maktmissbruk vanligt

Till grund för riktlinjerna ligger intervjuer och research där Karin Adelsköld och de andra initiativtagarna har försökt ta reda på vilka som är de största arbetsmiljöproblem inom den svenska ståupp-branschen.

– Gränslösa beteenden, sexuella anspelningar och missbruk av maktpositioner har visar sig vara de största och vanligaste problemen, säger hon.

Riktlinjerna som nu införs bygger på de lagar, regler och föreskrifter som gäller generellt för många svenska arbetsplatser, som att alla medarbetare ska behandlas rättvist och fördomsfritt oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, sexuell läggning, religion, etnisk tillhörighet, civiltillstånd, politisk åsikt, funktionsvariation eller ålder.

Erik Axelson på Karlstad Comedy.
Erik Axelson på Karlstad Comedy. Foto: Carl Edlom

Babben och Schyffert stöttar

Ståupp-klubbar som har varit delaktiga i arbetet med att ta fram riktlinjerna är bland andra Norra Brunn, Stockholm Comedy Club, RAW Comedy Club, Oslipat, Karlstad Comedy med flera.

– Primärt är ett styrdokument för branschen, säger Erik Axelson som driver Karlstad Comedy.

– För de som arrangerar stand up och de på plats som jobbar med det. Samtidigt skapar det här en tydlighet även gentemot publik, man förstår att man är på ett ställe där andemeningen är inkluderande. Det här är en arbetsmiljö som ska vara juste.

Hur har du upplevt branschen?

– Vår bransch är så spretig. Från de stora, etablerade företagen med betalande publik och komiker med gager till små, nystartade klubbar. Jag minns när jag började – då var jag både komiker, konferencier och bokare. På papperet var jag kaptenen för kvällen, men som nybörjare var självförtroendet lägre och det egna varumärket var inte i topp, så det kunde vara svårt att stå på sig gentemot äldre komiker som gärna tog över ledarskapet. Så det här dokumentet ger även ge en trygghet till branschens nya förmågor.

Bland komikerna som ställer sig bakom riktlinjerna kan man bland annat nämna David Batra, Özz Nüjen, Babben Larsson, Bianca Kronlöf, Måns Möller, Hasse Brontén, David Sundin, Ann Westin och Henrik Schyffert.

– Nästa steg blir att skapa ett slags branschråd som ser till att riktlinjerna också efterföljs. Tredje steget är än så länge bara en dröm, men det vore ett certifikat för klubbar och arrangörer som visa att de följer riktlinjerna. Publiken ska veta att det inte pågår någon skit bakom scenen, säger Karin Adelsköld.

Karlstad Comedy bokar som bäst en vårsäsong där bland andra Thomas Järvheden, Al Pitcher och Henrik Nyblom finns bland de Värmlandsgästande komikerna.

Artikeltaggar

Al PitcherAnn WestinArbetsmiljöBianca KronlöfDavid SundinErik AxelsonHenrik NyblomHenrik SchyffertHumorKändisarKarlstad ComedyMåns MöllerNöje/KulturSexuella trakasserierStandupTV

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.