Hoppa till huvudinnehållet

Startar namninsamling för att rädda sin familj

Publicerad:
”Det är på liv och död”, säger Mohamad Mahmoud, 22 år, som startar en namninsamling för sin utvisningshotade familj.
”Det är på liv och död”, säger Mohamad Mahmoud, 22 år, som startar en namninsamling för sin utvisningshotade familj. Foto: Tommy Pedersen

NWT:s artikel om den utvisningshotade familjen i Molkom har väckt ett enormt engagemang och raseri.

– Folk ringer och skriver till mig från alla håll och kanter. De kan inte begripa att det kan gå till så här, säger riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S).

Mariam, 14, utvisas – hennes pappa tjänade 933 kronor för lite

– Kärlek! säger Mohamad Mahmoud, 22 år. Respekt! Vi uppskattar verkligen det stöd så många visar oss.

Det är folk från hela landet som sluter upp bakom hans familj, berörda och bestörta och fullkomligt rasande. Många har hört av sig direkt till familjen, och på sociala medier hopar sig frågorna runt hur regler som ska skydda utsatta människor från att utnyttjas som billig arbetskraft kan fördärva allt för en hårt arbetande familj.

– 933 kronor, säger Mohamad. Det är inte mycket pengar när det handlar om människors liv.

Inget arbetstillstånd

Hans pappa Mahmoud Musa tjänade 22 150 kronor. Arbetsgivaren har kollektivavtal, men enligt avtalet skulle Mahmoud tjäna 23 083 kronor i månaden som restaurangbiträde.

Arbetsgivaren bad om ursäkt och betalade genast mellanskillnaden för hela anställningstiden. Men det hjälper inte ett dugg.

Mohamads lillasyster Mariam, 14 år, hans mamma Ferial och pappa Mahmoud utvisas till Irak. Bara Mohamad själv får arbetstillstånd och möjlighet att stanna i det land de gjort till sitt sedan 2015.

– Det är så otroligt många, både invandrare och svenskar, som stöder oss och tycker att det är fel, säger Mohamad. Jag vill tacka alla. Vi är otroligt tacksamma. Men nu måste vi fortsätta, vi måste agera och visa de som beslutar att människor inte tycker att de gjort rätt. Vi måste få myndigheterna att ändra sig!

Namninsamling

På måndagen startade Mohamad en namninsamling, som gick som en raket från start.

– Mina kompisar jobbar jättehårt, de skriver på alla ställen de kommer på och sprider det här så mycket de bara kan. Och jag har skrivit till riksdagen och till statsminister Magdalena Andersson.

Nerringd

Riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S), som mötte familjen i fredags, har också haft fullt upp sedan NWT:s artikel publicerades.

– Det här har verkligen berört många, säger han. Jag har blivit kontaktad av jurister, och av människor från alla tänkbara håll som bryr sig om den här familjen. Det är ett enormt engagemang och en stark opinion.

”Det jag kan lova är att jag ska rycka i varenda tråd det går att rycka i”, säger värmländske riksdagsmannen Lars Mejern Larsson.
”Det jag kan lova är att jag ska rycka i varenda tråd det går att rycka i”, säger värmländske riksdagsmannen Lars Mejern Larsson. Foto: Tommy Pedersen

– Det är så obegripligt. Här gör de allt de kan; alla i familjen är otroligt ambitiösa och jobbar hårt, och bidrar till vårt land. De gör Sverige bättre. Och så ska de utvisas på grund av ett mindre fel, som någon annan begått.

Lars Mejern Larsson döljer inte sin frustration men liksom i fredags är han varsam med orden, för att inte väcka ett hopp där han inte har mandat att förändra.

– Det jag kan lova är att jag ska rycka i varenda tråd det går att rycka i.

Artikeltaggar

KarlstadMigrationsverketMolkomNyheterUtvisning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.