Socialdemokraterna vill att en extern kommission tillsätts för att få ordning på barn- och ungdomspsykiatrin, bup, i Värmland.
Förslaget kommer efter hård kritik från revisorerna.
– Det här tycker jag var droppen, det här går inte längre, säger Mats Sandström (S) regionråd till NWT.
Barn- och ungdomspsykiatrin, bup, fick hård kritik på flera punkter av externa revisorer i december 2021. Något som NWT rapporterade om.
Nu vill Socialdemokraternas Daniel Schützer och Mats Sandström se en extern stödkommission som hjälper hälso- och sjukvårdsnämnden att leda verksamheten. Målet är bättre tillgänglighet och kortare köer.
– Revisionsrapporten var så allvarlig i kritiken att nu måste vi göra någonting annorlunda än vi gjort hittills, säger Mats Sandström.
Årjängs kommunalråd Daniel Schützer menar att “köerna är eländiga” och att styrande politiker haft tid på sig att åtgärda problemen.
– Jag är oerhört kritisk. Sjukvårdspartiet har haft ansvar för psykiatrin i 12 år, först i primärvårds- och psykiatriutskottet och nu i hälso- och sjukvårdsnämnden – och det går åt fel håll, säger han.
När NWT når hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Marianne Utterdahl har hon ännu inte hunnit ta del av förslaget. Oppositionens kritik tar hon med en nypa salt och påminner om att det är valår.
Värmlandssamverkans insatser för barn och ungas psykiska ohälsa har varit många, menar hon.
– Att vi haft stort och tydligt fokus på bup, första linjen, och barn och ungas psykiska hälsa finns det ingen tvekan om – där har jag gott samvete, säger hon och fortsätter:
– Sedan hade vi alla önskat att våra barn mått bättre och att vi skulle klara av bemanningssituationen bättre och det är något vi jobbar hårt med. Jag vet inte om en kommission är någonting som kommer hjälpa det, men jag vill inte låsa mig för någonting innan vi sett förslaget och förvaltningens svar på det.
Minskad tillgänglighet
År 2015 fick i snitt 77 procent av barnen ett första besök inom 30 dagar. Sedan dess har tillgängligheten försämrats avsevärt.
Förra året var motsvarande siffra 39 procent, men då mätt mellan januari och augusti.
Målet är att 90 procent ska få ett första möte med vårdpersonal inom 30 dagar.
Varför har tillgängligheten försämrats under de här åren?
– Det är inte hela sanningen. I slutet av 2019 hade de förbättrat tillgängligheten avsevärt. Sen kom coronapandemin och gjorde medarbetare eller patienter sjuka. Många har också varit hemma och passat sjuka barn.
Marianne Utterdahl för på tal att det funnits bemanningsproblem under längre tid, och hon hyser förhoppningar om den nya organisationen som sjösattes i vintras.
– Därför är det ett omfattande förändringsarbete där nu, för att göra det bättre för barnen ur en helhetslösning och för att det ska bli bättre för medarbetarna att jobba där.
Mats Sandström har däremot inga höga förhoppningar om den nya organisationen.
– Så har det varit i säkert åtta år, olika varianter och förändringar av organisationen, säger han och fortsätter:
– Jag tror att de behöver stöd utifrån, med friska idéer och ett annat synsätt och erfarenheter.