Hoppa till huvudinnehållet

Replik:Bra med bred enighet i skolfrågan på Hammarö

Publicerad:
Det är den nya majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet som fått se till att ta skolskutan i hamn och efter hand ta de nödvändiga besluten, skriver Lillemor Larsson och Solveig Gard.
Det är den nya majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet som fått se till att ta skolskutan i hamn och efter hand ta de nödvändiga besluten, skriver Lillemor Larsson och Solveig Gard. Foto: Lisa Olaison

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Fakta är att alliansen lyckades styra kommunen i cirka 1,5 år innan allt havererade och man tvingades lämna över till den nuvarande majoriteten. Det är inte mycket att vara stolt över, skriver Solveig Gard och Lillemor Larsson.

Svar till Nils Safferson (NWT 28/1 2022).

Moderaterna på Hammarö är ”mycket stolta över att ha bidragit och beslutat om de nya skolor och förskolor som nu växer fram på Hammarö”, skriver man i ett debattinlägg i NWT. Det har man all rätt att vara! Det är en seger för politiken på ön att vi värkt fram dessa beslut nu i total politisk enighet. Det kommer att kosta pengar, men när nu besluten tagits och många byggnader redan stigit upp ur marken så får vi gemensamt se till att vi klarar av det.

Framtiden ser ljus ut för våra ungdomar som skall gå i de nya fina skolorna. Skolor är dessutom inte bara byggnader utan ett helt koncept av modern utbildning, teknik och lärande miljö.

Mot bakgrund av detta är det lite osnyggt av Moderaterna att påstå att denna utveckling är tack vara det partiet och Hammarösamverkan. Miljöpartiet och Centern får väl själva berätta varför de lämnade Hammarösamverkan och bildade en ny majoritet med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Fakta är att alliansen lyckades styra kommunen i cirka 1,5 år innan allt havererade och man tvingades lämna över till den nuvarande majoriteten. Det är inte mycket att vara stolt över.

Så skriver du en debattartikel

Det är den nya majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet som fått se till att ta skolskutan i hamn och efter hand ta de nödvändiga besluten. Från vår horisont har det inte under resans gång varit en självklarhet att ta de beslut vi nu enats om.

Det var inte uppenbart för någon för några år sedan vilket skick högstadiet på Hammarlunden och Hammarö utbildningscenter var i. Mätningar, utredningar, analyser och ifrågasättanden är resan som lett till de beslut vi nu tagit. Det är så det går till när man skall ta viktiga beslut i en kommun. Att påstå att man hade alla svaren för två år sedan är falskt. Det hade man inte! Men det är stort att vi nu enats och vi behöver inte hitta på nya konflikter om de inte finns.

Att påstå, som Moderaterna gör, att processen fördyrats med 25-30 miljoner kronor på grund av arbetet att komma fram till rätt beslut är en efterhandskonstruktion. Att man i nästa steg låtsas att man kunnat dela ut de här pengarna till driften är ren populism. Alla vet att pengar avsedda för investeringar inte ska användas i driften.

Man avslutar artikeln med att dra skattesänkarkortet. Alla partier verkar vara överens om att 2023 är rätt tid att börja sänka skatten igen. Så kommer det att bli, så M får leta efter något annat att profilera sig på i Hammarö kommun.

Solveig Gard

Socialdemokraterna, Hammarö

Lillemor Larsson

Vänsterpartiet, Hammarö

Artikeltaggar

CenterpartietDebattHammarlundens skolaHammarö kommunKommunalskattLillemor LarssonMiljöpartietModeraternaNils SaffersonSocialdemokraternaSolveig GardVänsterpartiet