Hoppa till huvudinnehållet

Nytt världsrekord efter het auktionsduell – unikt konstverk såldes i Karlstad

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Ett unikt konstverk är på väg mot ett nytt hem. Peter Pettersson på Auktionsverket i Karlstad fick sälja ett finstämt verk av Stefan Johansson och det slutade med nytt världsrekord i prisnivå för denna särpräglade Värmlandskonstnär.
Ett unikt konstverk är på väg mot ett nytt hem. Peter Pettersson på Auktionsverket i Karlstad fick sälja ett finstämt verk av Stefan Johansson och det slutade med nytt världsrekord i prisnivå för denna särpräglade Värmlandskonstnär. Foto: Lena Richardson

Auktionistens glädjeyra fortsätter. Sent i lördags kväll klubbades ett ovanligt verk av Värmlandskonstnären Stefan Johansson på Auktionsverket i Karlstad för nära två miljoner kronor.

– Vilken succé! Nytt världsrekord! säger Peter Pettersson.

Stefan Johansson är död, men hans konst lever. När auktionen på verket "Aftonlampan 1926" skulle avgöras i lördags, var det framförallt två budgivare som duellerade och piskade upp priset långt över utropspriset.

– Det var två stycken som inte ville ge sig, konstaterar Peter Pettersson.

Resultatet av den envisheten blev ett slutpris på hela 1,975 miljoner.

– Nytt världsrekord för konstnären! 1,7 miljoner var det förra, säger Peter Pettersson.

Glädjedansen kan fortsätta

Som NWT berättade inför auktionen, så dansade han av glädje redan när han fick veta att han skulle få sälja konstverket, som varit i en värmländsk familjs ägo i många år.

Han är inte mindre glad idag.

– Jag är glad som f-n! utbrister han.

Utropspriset hade han satt till 600 000 till 800 000, vilket alltså överträffades med mer än en miljon.

– Jag hade fel om utropet, men jag är glad att jag hade fel åt det hållet! Det är också svårvärderat när det är närmast museal konst.

Starkt uppsving

Peter Pettersson påminner också om att kvalitetskonst fått ett stort uppsving senaste fem åren.

– Riktigt bra konst har stigit ganska kraftigt. Den som var den dyraste förut av Stefan Johansson gick för sex-sju år sedan och den skulle nog gå för fyra miljoner idag. Så jag är inte jätteförvånad, men det är jättekul.

Stefan Johanssons målade verket Aftonlampan 1926. Konstnären var känd som något av en ensling och skapade mycket speciell konst. Han var född i Östergötland, men bodde större delen av sitt liv i Värmland: först i Norra Ny socken, sedan i Filipstad, Kristinehamn och Karlstad.
Stefan Johanssons målade verket Aftonlampan 1926. Konstnären var känd som något av en ensling och skapade mycket speciell konst. Han var född i Östergötland, men bodde större delen av sitt liv i Värmland: först i Norra Ny socken, sedan i Filipstad, Kristinehamn och Karlstad.

”Köparen är vinnaren”

Notan inklusive avgifter för Aftonlampan kommer att landa på runt 2,5 miljoner, men Peter Pettersson framhåller en glädje som handlar om större värden än pengar.

– Världsrekord i all ära, men vinnaren i det här är köparen. Det spelar ingen roll om man slår världsrekord, det finns så fruktansvärt lite av den här kvaliteten och den här tillhör toppskiktet i produktionen. Den som köpte den fick en väldigt fin tavla.

Vem köparen är avslöjar auktionisten icke, men uppger i vart fall att verket kommer att stanna i Värmland.

Den som köpt är en privatperson, som anonymt berättar att han fångas av Stefan Johanssons måleri, bland annat för att det väcker sådan nyfikenhet på vad som hänt i bilderna, precis innan ögonblicket som fångas i bilden. Också den speciella tekniken, akvarell på duk, är något alldeles extra.

– Han är häftig!

Riv efter Lerin

Bland övriga toppnoteringar på samma auktion kan nämnas Karin Broos "Cirkeln, 2008" , som klubbades för 350 000. Bland ett stort antal Lerin-verk nådde "Björkskog, 2021" högst med 300 000.

Peter Pettersson på Auktionsverket i Karlstad kan pusta ut efter en intensiv helg. Kvalitetsauktionen fick skjutas upp från sedvanliga trettonhelgen till februari på grund av corona, men det verkar inte ha mattat köplusten, snarare tvärtom.
Peter Pettersson på Auktionsverket i Karlstad kan pusta ut efter en intensiv helg. Kvalitetsauktionen fick skjutas upp från sedvanliga trettonhelgen till februari på grund av corona, men det verkar inte ha mattat köplusten, snarare tvärtom. Foto: Lena Richardson

– Lars Lerin gick bra som vanligt. Det låter väl lite drygt att säga så, men det är en enorm efterfrågan. Vilket riv det är! Ett verk av Stefan Johansson är det konstkännare som köper, men Lars Lerin-målningar är det också många som köper för att de älskar Lars Lerin och de köper ingen annan konstnär än just honom. De tycker att de känner en samhörighet med honom. Det måste vara unikt i svenskt konstliv. Det ska vi vara stolta över i Värmland! säger Peter Pettersson.

Tar tid att samla

Verk av Lars Lerin kommer det ut ganska många av på marknaden, både tidigare verk och nya, men vill du bygga upp en Stefan Johansson-samling får du vara beredd att det tar tid. Den säregne ljusmålaren gick ur tiden redan 1955 och det är inte ofta hans verk är till salu. De som äger dem, håller oftast hårt i dem:

– Det går ju ungefär sju år emellan, så vill du ha tio verk tar det 70 år.

Fakta

Stefan Johansson

Konstnären Stefan Johansson levde 1876-1955.

Han föddes i Östergötland, men kom redan som barn till Värmland, där han växte upp i Norra Ny socken. Han var sedan bosatt i Filipstad 1904–1914, i Kristinehamn 1914–1924 och från 1931 fram till sin död i Karlstad.

Stefan Johansson finns representerad på Nationalmuseum, Thielska galleriet, Göteborgs konstmuseum, Uppsala universitetsbibliotek, Värmlands museum, Norrköpings konstmuseum med flera.

Han är framför allt känd för sitt sätt att måla ljuskällor; det kan vara gatlyktor i utomhusmåleri eller elektriska lampor i interiörer. Han var också en stark porträttmålare. I båda genrerna utmärks hans verk att stark detaljrikedom och en speciell stämning.

Verket som får auktionisten att jubla redan före auktionen: ”Skrek och dansade”Här är världens dyraste Lerin-målning – hittills

Artikeltaggar

AuktionerAuktionsverket i KarlstadEkonomiFilipstadFritid och livsstilKarlstadKonstNäringslivNöje/KulturPeter PetterssonUlvsbyVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.