Hoppa till huvudinnehållet

Leif Engström lyfte ut målning ur förrådet – nu visas den på Liljevalchs

Publicerad:
Leif Engström har haft ett annorlunda år, med stora framgångar inom konsten men också en stor sorg. Just nu är han aktuell på Liljevalchs, där en målning som Stockholms stad köpt in visas.
Leif Engström har haft ett annorlunda år, med stora framgångar inom konsten men också en stor sorg. Just nu är han aktuell på Liljevalchs, där en målning som Stockholms stad köpt in visas.

När Stockholms stad kom till utställningen för att köpa ett konstverk av värmlänningen Leif Engström, var allt redan sålt.

Nu visas verket han plockade fram ur förrådet på Liljevalchs i Stockholm och i en utställning där det visas ett ”sparsmakat urval” av de konstverk som staden köpt in under 2020 och 2021.

Stockholms stad har en av Sveriges största konstsamlingar – och samlingen växer. Nu visas ett urval av de senaste nyförvärven på Liljevalchs, där också den traditionella vårsalongen just öppnat.

Båda har värmländska inslag: fem värmlänningar har passerat juryns stränga ögon och kommit med på vårsalongen, och på den andra utställningen är det till och med en värmlänning som står för verket som frontar utställningen på Liljevalchs hemsida.

– Jätteroligt. Jag visste att de köpt den, men inte att utställningen skulle vara förrän för några dagar sedan, säger Leif Engström, som skapat verket ”Det blå huset”.

Hopkok av minnen

Han har rötter i Arvika, men man ska inte dra den snabba slutsatsen att huset på målningen står i en specifik värmländsk skogsdunge.

– Det är ett slags idé om en fritidsstuga, kanske från 50-60-talet, och det är inte någon specifik plats. Det är sällan jag jobbar med miljöer jag kan dra en koppling till så.

Han beskriver det snarare som ett ”hopkok” av minnen, ställen och gestalter som möts i målningen och väljer själv ordet nostalgiskt när han beskriver den.

Att betraktare kan läsa in kopplingar till fysiska platser må vara hänt, tycker han.

– Folk kan vara säkra på att det handlar om en specifik sak eller avbildar ett specifikt ställe, som de har relationer till, ”det där måste ju vara i Örebro”. Det är ju roligt att du tänker det, för då har jag nått mitt mål att det inte bara ska vara privat, utan tala till olika människor och beröra och säga en något utifrån det man själv varit med om.

Inspirerad av Lynch

De röda bårderna som flankerar huvudmotivet har en speciell historia. Han använder sig ofta av liknande element i sina bilder, med bårder och mönster, men just de här intensivt röda är inspirerade av David Lynch, han som skapade legendariska tv-serien Twin Peaks.

Leif Engström, Det blå huset, Olja på duk. Mått: 110 x 184 cm. Foto: Göran Sehlstedt.
Leif Engström, Det blå huset, Olja på duk. Mått: 110 x 184 cm. Foto: Göran Sehlstedt. Foto: Stadsmuseet i Stockholm

– Själva färgen kommer från en intervju med David Lynch för länge sen, när han pratade om hur han fick idéer. Han hade gjort två pilotavsnitt av Twin Peaks men kört fast och då hade han ställt sig mot en varm bil i solskenet och blundat och sett färgen som man ser när man tittar genom ögonlocket, en rödorange färg, och då hade han kommit på idén om rummet där allt är rött.

En godbit i förrådet

Stockholm konst, som avdelningen inom staden som köper in konst heter, köpte verket i samband med en utställning Leif Engström hade på ett galleri i Stockholm. När beslutet väl var klart att de skulle köpa något, var dock allt sålt och han fick trolla fram en ur förrådet!

Nu pryder den sin plats i utställningen på Liljevalchs och sedan ska den tillbaka till sin ordinarie plats på ett kontor.

Han berättar att en kompis sett den på stadsbyggnadskontoret.

– Det känns som ett bra ställe. Det är väldigt kul att den är på ett ställe där många kan se den. Kanske kan den påverka dem som jobbar där på något sätt.

Roligt att fler får se

Han tycker det känns bra att få sälja ett verk till en offentlig miljö.

– Det känns som en annan grej. Det är kul när privatpersoner köper också, men det är kul att den kan vara synlig för fler, människor som kanske aldrig själva tänkt köpa en tavla eller haft råd.

Han tycker också att det känns fint att få vara med i Stockholms stads samling, som byggs på år efter år med intentionen att samla bra samtidskonst.

– Den kommer att finnas där och det är ett erkännande att man gjort något som är så pass bra!

Jubilerar på Liljevalchs

Och när tavlan med det blå huset lämnar Liljevalchs, är det snart dags att bära in ett nytt verk av Leif Engström. Han är en av konstnärerna som valts ut att vara med i en guldkantad jubileumsutställning, fylld med verk av konstnärer som ställt ut på den klassiska Vårsalongen. Som NWT tidigare berättat finns både Lars Lerin och Lena Cronqvist bland utställarna.

– Jag var med på Vårsalongen för några år sedan. Det var lite där jag började få lite uppmärksamhet. Jag ställde ut en granmålning. Jag ska ha med inte samma målning som sist, men en liknande. Jag tror att det kan bli en väldigt rolig utställning, säger Leif Engström.

Liljevalchs+, är en utbyggnad av den klassiska konsthallen, signerad arkitekt Gert Wingårdh i samarbete med glasformgivaren  Ingegerd Råman. Där har nu en utställning med ett urval av Stockholms stads senaste konstinköp flyttat in.
Liljevalchs+, är en utbyggnad av den klassiska konsthallen, signerad arkitekt Gert Wingårdh i samarbete med glasformgivaren Ingegerd Råman. Där har nu en utställning med ett urval av Stockholms stads senaste konstinköp flyttat in. Foto: Stefan Jerrevång/ TT

För tillfället är han mest aktiv med att skapa ny konst. Först nästa vår är det planerat för en ny soloutställning. Däremot har han redan den gångna helgen varit i Norrköping där han är med på en samlingsutställning i privatsamlaren Mikael Ståhls konsthall.

– Han köpte en målning före jul som ska visas där.

Lever med sorgen

2021 blev ett konstnärligt sett framgångsrikt år för Leif Engström. Inte minst lovordades han för sin utställning på Rackstadsmuseet.

Senast NWT skrev om honom hade han dessutom just rott hem ett stort konstnärsstipendium, men också alldeles nyligen mist sin far, som gick bort bara några månader efter att han fått en cancerdiagnos.

– Nu är det snart tre månader sedan han gick bort och det har blivit lite mer vardag. Det kan gå flera dagar när jag inte tänker så mycket på det och sedan kan man bli lite ledsen. Man kommer på saker efter hand som vi inte kan göra nu, eller det där skulle jag velat fråga. Det är något man alltid kommer att få leva med, men i början var det mer chockartat och explosivt, säger Leif Engström.

Hur var det att gå tillbaka in i måleriet med all den sorgen?

– I början tyckte jag det var svårt faktiskt. Det var svårt att hitta kraften och jag tappade lite lusten till allting, säger han.

Lite senare blev konsten snarare en hjälp.

Konsten och sorgen

– Det var skönt efter ett tag att ha något att hålla på med. Det är terapeutiskt att sitta och hålla på. I mitt måleri har jag många moment av att sitta och göra en massa detaljer. Det är väldigt skönt att gå in i ett sånt arbete och få glömma bort allt annat.

Kanske kan konsten också bli en del av själva sorgearbetet:

– Än så länge syns det nog inte i konsten, men jag kan tänka mig att det kan leta sig in senare på något sätt, men jag kan inte riktigt säga hur.

Utställningsfakta

Stockholm konst

Var: Liljevalchs+

Vad: Stockholm stad visar ett urval av konst inköpt under 2020 och 2021.

När: 2 februari - 24 april

Medverkande konstnärer: Muhammad Ali, Anna Camner, Leif Engström, Ferdinand Evaldsson, Lars Kleen, Sara Möller, Elin Odentia, Stina Persson och Raha Rastifard.

Bonusfakta: Stockholms stad började förvärva konst för mer än hundra år sedan. Det är en av Sveriges största konstsamlingar i offentlig ägo och består idag av 32 568 verk.

Utställningsfakta

”Svenska förvärv 2021”

Var: Moderna museet

Vad: Moderna museet visar också upp nyinköpt konst på en ny utställning, som öppnade i helgen. Moderna fick 25 miljoner extra av staten för att i sviterna av pandemin stötta det svenska konstlivet. 373 nya verk, gjorda mellan 1962–2021, av sammanlagt 168 konstnärer, köptes in.

Nu visas ett 30-tal konstnärskap från denna satsning och bland dessa finns bland andra Värmlandsbördiga Lena Cronqvist. Utställningen heter ”Svenska förvärv: Inblickar” och kommer att följas upp med ytterligare en utställning senare i vår, ”Svenska förvärv: Tändstickor”.

När: Utställningens första del ”Inblickar” öppnar den 5 februari och pågår fram till den 24 april. Den andra delen, ”Svenska förvärv: Tändstickor”, går att se från den 7 maj till 14 augusti.

Medverkande konstnärer i Inblickar: Afrang Nordlöf Malekian, Astrid Svangren, Carola Grahn, Esse-Li Esselius, Fatima Moallim, Gabriella Ioannides, Gideonsson/Londré, Hans Lannér, Helena Lund Ek, Idun Baltzersen, Ikram Abdulkadir, Juan-Pedro Fabra Guemberena, Julia Bondesson, Jörgen Hammarberg, Kerstin Bergh, Kristina Eriksson, Lena Cronqvist, Margareta Hallek, Mats Wikström, Matts Leiderstam, Meira Ahmemulic, Mohammed Sami, Nina Bondeson, Olof Marsja, Oskar Hult, Patricio Salinas A, Patrick Nilsson, Peter Wallström, Petronella Petander, Sigrid Holmwood, Snežana Vučetić Bohm, Stina Siljing, Susanna Jablonski och Thomas Wågström.

Artikeltaggar

ArvikaKonstKonstverkLeif EngströmLiljevalchsStockholmStockholms stadUtställningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.