Kumlafångar döms för vapenhandel i fängelset – ordnade pistol till kriminella

Publicerad:
Den 23-årige Karlstadsbon och hans 26-årige medfånge förmedlade vapen till gängkriminella medan de satt inlåsta på Kumlaanstalten.

De förmedlade vapen till gängkriminella vänner inifrån fängelset.

Nu döms de två Kumlafångarna för medhjälp till grovt vapenbrott – samtidigt som ytterligare tre personer döms till fängelse i vapenhärvan.

”Själva brottet (...) spelar en nyckelroll för ett kriminellt nätverks bestånd” skriver tingsrätten.

Vapenfyndet som polisen gjorde i en buske på Rud i Karlstad i somras ledde till en av Värmlandspolisens mest omfattande brottsutredningar – där sammanlagt tolv personer är misstänkta för olika brott.

En 19-årig man är redan dömd för innehav av vapnet, en pistol av märket Makarov.

Den skarpladdade Makarovpistolen hittades i en buske i ett bostadsområde på Rud i Karlstad.
Den skarpladdade Makarovpistolen hittades i en buske i ett bostadsområde på Rud i Karlstad. Foto: Polisen

På måndagen dömdes ytterligare fem personer i vapenhärvan – som styrts inifrån högsäkerhetsfängelset Kumla.

Kriminellt nätverk

Det är en i dag 23-årig Karlstadsbo, som avtjänar straff för narkotikabrott, och en 26-årig man, som är dömd till sju års fängelse för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott, som förmedlat Makarovpistolen till ett kriminellt nätverk i Karlstad.

Affären har kunnat ske med hjälp av den 26-årige fångens flickvän, som skickat vidare meddelanden till både köparen i Karlstad och säljaren i Stockholm.

”Själva brottet utgör vidare den typ av kontakter och affärsuppgörelser som spelar en nyckelroll för ett kriminellt nätverks bestånd. Tingsrätten finner att brottet begåtts i en kriminell miljö, och att samtliga tilltalade inklusive XX (flickvännen) måste ha varit medvetna om detta”, skriver domstolen.

De gängkriminella Karlstadsborna fick en film med olika vapen som var till salu skickad till sig efter att den fängslade Karlstadsbon förmedlat kontakten.
De gängkriminella Karlstadsborna fick en film med olika vapen som var till salu skickad till sig efter att den fängslade Karlstadsbon förmedlat kontakten. Foto: Polisen

Den 23-årige Karlstadsbon döms till ett år och åtta månaders fängelse för medhjälp till grovt vapenbrott, hans 26-årige medfånge döms till ett år och tio månaders fängelse för medhjälp till grovt vapenbrott och flickvännen döms till ett år och tre månaders fängelse för medhjälp till grovt vapenbrott.

Den 22-årige Karlstadsbon som köpte vapnet döms till två år och tre månaders fängelse för grovt vapenbrott och den 21-årige mannen från Stockholm som sålde vapnet döms till två år och nio månaders fängelse för grovt vapenbrott.

Samtliga dömda har nekat till brott.

NWT avslöjar: Karlstadsbo misstänks ordnat vapen till gängkriminell – inifrån högsäkerhetsfängelsetSå avslöjade Värmlandspolisen en av landets mest uppmärksammade vapengömmorGängkriminella fångar pressade skolelev i Karlstad: ”Dom ska lämna tio lax”Vapenmisstänkte Kumlafången: ”Känner mig ganska dum”Brevet till gängvännerna: ”Gang gang, skottsäker kärlek till er”De misstänks ha styrt vapenhandel från Kumlafängelset – Karlstadsbor åtalas

Artikeltaggar

Brott & blåljusGrovt vapenbrottKarlstadKumlaKumlaanstalten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare