Hoppa till huvudinnehållet

Hammarö kommun behöver långsiktig ekonomisk styrning

Publicerad:
Liberalerna anser att en kommun aldrig ska ta ut mer skatt av sina invånare än man absolut behöver för att lösa sitt kärnuppdrag och att Hammarö behöver en ekonomisk styrning som tittar längre än till den stundande valrörelsen, skriver Peter Johansson.
Liberalerna anser att en kommun aldrig ska ta ut mer skatt av sina invånare än man absolut behöver för att lösa sitt kärnuppdrag och att Hammarö behöver en ekonomisk styrning som tittar längre än till den stundande valrörelsen, skriver Peter Johansson. Foto: Joachim Lagercrantz

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vad vänsterstyret gör är alltså att lägga en ombudgetering som tar kommunen i riktningen att permanenta den nuvarande nivån på skatten samtidigt som man utåt säger sig vilja återställa nivån till den som tidigare gällde, skriver Peter Johansson.

It's the economy, stupid! Så lyder ett känt citat från Bill Clintons presidentkampanj 1992. Clinton vann som bekant valet och under hans administration återhämtade sig också USA:s ekonomi. Jag tänker inte dra några ytterligare paralleller med vare sig USA eller Bill Clinton men den där korta och kända frasen uttrycker på ett kraftfullt sätt vikten av att först och främst har ordning på ekonomin.

Med en pandemi som aldrig verkar vilja ge vika kan det ibland vara lätt att glömma att kommunen efter förra mandatperioden hade så dålig ekonomi att vi tvingades till en historisk skattehöjning 2020 med hela 1,50 kronor eller cirka 60 miljoner kronor per år, En höjning som placerades oss på den föga smickrande topplistan över skattetryck i landet.

De partier (Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Centern) som styrde kommunen då var tydlig med att den här höjningen av skatten skulle vara tillfällig och tas bort så fort det var möjligt och inget parti i kommunfullmäktige uttryckte någon annan åsikt. Tvärtom har även det nya vänsterstyret (Socialdemokraterna, Vänstern, Miljöpartiet, Centern) som tillträdde mot slutet av 2020 så fort de fått chansen bedyrat att de ser höjningen som tillfällig och att nivån ska återställas.

Så skriver du en debattartikel

Men vad som sägs och vad som görs är som bekant inte alltid detsamma. När bokslut gjordes för 2020 hade kommunen ett överskott på drygt 75 miljoner, det var vad styret som Liberalerna deltagit i lämnade efter sig. Det nya vänsterstyret valde att redan då skriva av framtida kostnader för cirka 21 miljoner kronor. Därigenom kunde man presentera ett lägre resultat för 2020 och förbättra framtida resultat för 2021, -22 och -23.

Inför budget 2022 fanns det en möjlighet att sänka skatten med 50 öre men det sa vänsterstyret nej till. Ingen återställning av skatten den här mandatperioden var deras meddelande till medborgarna och för att inte behöva presentera en budget med för stora överskott så stoppade man undan pengar i en rekordstor budgetreserv.

Nu har det kommit nya prognoser för kommunens intäkter som visar på ett ännu högre resultat för 2022 och vad gör vänsterstyret då? Jo, de går fram med en ombudgetering där de ökar utgifterna med drygt 14 miljoner. Det beräknade resultatet för 2022 är i det nya förslaget till budget strax under 16 miljoner eller cirka 1,5 procent.

Kommer ni ihåg skattehöjningen jag började den här texten med, 60 miljoner? Utan den så skulle kommunens resultat alltså vara cirka minus 45 miljoner. Vad vänsterstyret (S, V, MP, C) gör är alltså att lägga en ombudgetering som tar kommunen i riktningen att permanenta den nuvarande nivån på skatten samtidigt som man utåt säger sig vilja återställa nivån till den som tidigare gällde. Glöm inte det när ni i valrörelsen hör dem berätta om kommunens starka ekonomi och hur de efter valet minsann ska återställa skatten.

Liberalerna anser att en kommun aldrig ska ta ut mer skatt av sina invånare än man absolut behöver för att lösa sitt kärnuppdrag och att Hammarö behöver en ekonomisk styrning som tittar längre än till den stundande valrörelsen. Det nuvarande vänsterstyret har i alla sin handling visat att de står för det motsatta.

Peter Johansson

Ordförande, Liberalerna Hammarö

Artikeltaggar

Bill ClintonCenterpartietDebattHammarö kommunKommunalskattKommunbudgetKristdemokraternaLiberalernaMiljöpartietModeraternaPeter JohanssonSocialdemokraterna