Damkronornas kvartsfinaldröm lever efter rysare

Publicerad:
Felizia Wikner-Zienkiewicz firar efter sitt mål mot Kina. Foto: Petr David Josek/AP/TT

Kniven mot strupen.

Då levererade Damkronorna.

2–1-segern mot Kina innebär att drömmen om kvartsfinal är vid liv.

– Vi stred med nävar och klor, säger den värmländske förbundskaptenen Ulf Lundberg till Discovery+.

1–3 mot Japan i premiären och 1–3 mot Tjeckien i andra matchen. Damkronorna var piskat att vinna – under ordinarie tid – mot Kina för att hålla drömmen om kvartsfinal vid liv.

Det började allt annat än bra då Kang Mulan gjorde 1–0 för värdnationen redan efter fem minuter.

Men Sverige reste sig i den andra perioden.

Felizia Wikner-Zienkiewicz smällde upp en straff i början av andra innan Josefin Bouveng minuten därefter gav Damkronorna ledningen.

– Vi skärper oss väsentligt och det (straffen) var en riktig delikatess, det behöver inte vara mer fancy än så, sade Johanna Fällman till Discovery+ efter den andra perioden.

I den tredje perioden blev svenskorna passiva och spelade på resultatet, då steg målvakten Emma Söderberg fram med flera avgörande räddningar.

– Det är fantastiskt bra, från Emma längst bak och hur man krigar. Det var en rejäl press, oerhört skönt att reda ut det. Stor eloge till tjejerna, det är det här som behövs, att det väger över, att vi reder ut det, att vi får snöbollen i rullning på väg åt rätt håll, säger förbundskapten Ulf Lundberg till Discovery+.

Drama mot Danmark väntar

Nu väntar Danmark i en helt avgörande match på tisdagen. Sverige behöver ta två poäng för att nå kvartsfinal medan Danmark, som skrällvann över Tjeckien, måste ta en trepoängare. Kinas chans att nå kvartsfinal är att Danmark vinner, men efter förlängning eller straffar.

Damkronornas värmländska forward Emma Murén.
Damkronornas värmländska forward Emma Murén. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Värmländska forwarden Olivia Carlsson.
Värmländska forwarden Olivia Carlsson. Foto: Petr David Josek/AP/TT

Artikeltaggar

DamkronornaEmma MurénIshockeyOlivia CarlssonOSUlf Lundberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare